У Новом Саду ускоро почиње ново издање фестивала „Покретница“

„Покретница“ нас окупља, враћа се на започето, продубљује сарадње, умара и одмара, распада се и саставља, ослања и наставља! Овако колектив „Покретница“ из Новог Сада почиње најаву свог новог фестивалског издања посвећеног савременом плесу и перформансу, које ће бити одржано од 23. августа до 2. септембра.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

На петом по реду „Покретница“ фестивалу, публици ће бити понуђен сличан програм као до сада – са увек присутним разликама формиран на основу онога што је већ било присутно. Представе и перформанси резултат су сарадњи започетих током 2019. или развијањем радова из 2020, насталих у оквиру пројекта „Бунар жена“.

Конкретно, „Компост“ Жељке Јаковљевић и Фросине Димовске је наставак рада на перформансу „Слогуе/Жене без главе“, који је приказан у дигиталној форми током пандемије, а у којем, осим чланица колектива „Покретница“, учествују и песникиња Витомирка Требовац и драматуршкиња Мина Петрић, као и Весна Пашћановић, дугогодишња сарадница колектива Покретница.

„Октопод 5/од лебдења до пуштања корења“ је о?ек рада Јелене Алемпијевић на „Неусамљено осамљеном солу на вези“ (приказаном на Покретници 2020.), овога пута у сарадњи са Јаном Миленковић, Јованом Миленковић и Милошем Јањићем из Београда, и бендом „Тхе Хоњлите“.

„Писмо неуспелој институцији“ је својеврстан наставак епистоларне сарадничке праксе Дуње Црњански и Нине Гојић („Писма из далеке близине“), а „Плес у XXI веку“ Наталије Владисављевић надовезује се на сарадњу „Пер.Арт“ организације и колектива „Покретница“, започету 2019. на радионици „Корео скор“.

На фестивалу ће бити приказани радови чланица и сарадника „Покретнице“ који су настали током прошле, по свему ванредне године - плесну представу за децу „Ту сам испод половине капи“ (ауторског тима Јована Ракић, Марко Милић, Милица Писић, Милена Тодоровић, Жељка Јаковљевић, Бојан Паликућа) као и „Dis_Lecture“ перформанс-предавање Далибора Шандора и Наталије Владисављевић из организације „Пер.Арт“. Дуња Црњански поделиће аудио рад „Пауза“ настао ове године на лабу изведбеног писања у оквиру програма „Антисезона“ у Загребу.

Акробатску радионицу за неакробате водиће дугогодишњи гимнастички тренер за аматере ентузијасте, Немања Јовановић, а гошћа из Загреба, драматуршкиња Нина Гојић водиће радионицу критичке праксе писања о плесу.

Овогодишњи програм, како јављају из „Покретнице“, не садржи много тога што је жељено и планирано - соматске плесне радионице, сегмент „Бриге о телу“, радионицу за бебе до три године и родитеље нити завршену представу „Бебидрон“, као ни представљање других локалних уметника, регионалне и међународне сарадње.

Програм се осипа, али се фестивал наставља, као наш покушај одржања континуитета комуникације и заједничког размишљања и уживања у плесу, закључују из колектива „Покретница“.

        И. Бурић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести