У такмичарском програму Видеомедеје 40 уметничких радова

Ново, 26.  по реду издање Интернационалног уметничког фестивал нових медија „Видеомедеја” почеће у петак, 7. октобра пројекцијом радова из селекције Made in Serbia у новосадској Културној станици „Свилара”.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Фестивал ће током три дана трајања окупити познате уметнике из више од 20 земаља, међу којима су и нека од најзначајнијих имена домаће и светске видео-арт сцене. У оквиру планираног програма зантересовани бити у прилци да виде 40 уметничких радова у форми видеа, филма, анимације, медијских инсталација и интерактивних пројеката из различитих крајева света одабраних из продукције од око 1.000 радова из читавог света, колико је стигло на конкурс. Програм су уредили Ивана Сремчевић Матијевић, Жељко Мандић и Срђан Радаковић.

Подсетимо, „Видеомедеја” се састоји из такмичарског и ревијалног дела, а овогодишњи такмичарски програм састоји се од 21 изабраног рада из две селекције – Пројекције: 16 радова (видео, филм, анимација) и Медијски пројекти: 5 радова (медијске инсталације и интерактивни пројекти).

Ревијални део програма укључује пак континуирани фестивалски програм, тако да ове године фестивал представља 10 видео радова домаћих аутора у селекцији Маде ин Сербиа, као и 8 студентских уметничких филмова из категорије Лунартис, који долазе из престижних филмских академија широм света.  

Трочлани интернационални жири у саставу: Тања Вујасиновић (Хрватска), Саболч Толнаи (Србија) и Пиотр Крајењски (Пољска) доделиће награду Сфинга за најбољи рад из категорије Пројекције и награду Богданка Познановић за најбољи рад из категорије Медијски пројекти, а отворена је могућност и за Похвале и награду Публике. Није згореег напоменути да сви љубитељи видео уметности и потенцијални посетиоци фестивала имају могућност да сазнају нешто више о ауторима и њиховим радовима на сајту: https://videomedeja.org/26-videomedeja-2022

        М. С.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести