Уметност шездесетих у Галерији Платонеум

НОВИ САД: У оквиру манифестације “Музеји за 10” у Галерији Платонеум (Николе Пашића 6) Огранка Српске академије наука и уметности у Новом Саду, данас у 12 часова биће отворена се изложба “Шездесете” на којој ће бити представљен избор из уметничке збирке Градског музеја у Суботици који обележава 70 година од оснивања.
izlozba
Фото: Ilustracija

Ова поставка скреће пажњу на чињеницу да сва дешавања из шездесетих година 20. века при крају текуће деценије заокружују својих пола века трајања.

Ауторке изложбе др Олга К. Нинков, музејски саветник и Љубица Вуковић Дулић, виши кустос изабрале су сликарска и вајарских дела, као и дела примењене уметности из уметничке збирке Градског музеја Суботица желећи да укажу на карактеристичне стилске тенденције (нпр. енформел) и нове појаве у уметнинчком животу (Меморијал Надежда Петровић, оснивање Атељеа 61, Ликовног сусрета, Тријенала керамике, групе Bosh+Bosh, итд), као и на одраз у уметности историјских догађања датог периода (протест самоспаљивањем Јана Палаха, истраживање свемира, ступање човека на Месец итд).

На изложби су представљена дела сликара (Бенеш, Барањи, Винклер, Дејановић, Петрик, Радојевић, Силађи, Скрачић, Торок, Ханђа, Шафрањ, Шебековић), вајара (Алмаши, Захаријаш, Калмар, Крковић, Лого) и керамичара (Јандрић, Немеш Фекете, Тођераш) завичајне и шире југословенске ликовне сцене, али и уметника београдског ликовног круга родом из Суботице, који су остали у чврстој вези са родним крајем: сликара и професора Академије ликовне уметности Ђорђа Бошана и вајарке Ане Бешлић, чији се легати налазе у Градском музеју у Суботици, као и вајара, професора Факултета примењених уметности и дизајна и некадашњег ректора Универзитета уметности у Београду, Нандора Глида.

Изложбу, која траје до 21. маја, отвориће др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и академик Теодор Атанацковић, секретар Огранка САНУ, док ће о самој поставци говорити др Олга К. Нинков, музејски саветник.

Н. П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести