Уручене награде „Медијакулт“ Културног центра Војводине „Милош Црњански”

Владимиру Бајићу, аутору телевизијске емисије „Новосадски дани Ђуре Јакшића“ у продукцији РТВ Војводине, у Културном центру Војводине „Милош Црњански“ уручена је Награда „Медијакулт“.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Подсетимо, циљ овог признања је да афирмише телевизијско стваралаштво у области културе, а додељује за ТВ емисију која се тематски односи на културни простор Војводине. Од ове године се додељује и Специјална награда „Медијакулт”, за ТВ емисију која у фокусу има српску културу реализована је у региону или дијаспори, а њу је добио Ђорђе Шибалин за остварење “Између неба и земље – сликар Милан Коњовић” у продукцији будимпештанске МТВА. „Награде су нама веома важне зато што у оваквим тренуцима одајемо признање људима који су својим радом и трудом, стручношћу, залагањем, у условима у којима смо сви заједно донели неке дивне ствари, лепе емисије, и оставили трага у нашем културном стваралаштву”, рекла је, уручујући награде, директор КЦВ „Милош Црњански” проф. др Смиљана Влајић.

Иницирана изложбом у Галерији Матице српске „Ћура Јакшић: Између мита и стварности”, награђена емисија Владимира Бајића, коју као редитељ потписује Ненад Милошевић, на савремен и оригиналан начин интерпретира животни пут чувеног сликара и поете, са акцентом на његове новосадске дане. „За обраду теме, аутор је одабрао све популарнији хибридни жанр, докудраму. Таквим ауторским приступом, комбиновањем објективних података са субјективним виђењем аутора, остварење постаје много динамичније, а добија и посебну едукативну компоненту”, наводи се у ображложењу жирија, који су творили Синиша Бокан (председник), Иван Клем и Мирослав Стајић.

Захваљујући се на награди, Владимир Бајић је истакао да је емисија била плод тимског рада. „Имао сам визију да представим Ђуру Јакшића не само као неког ко има споменик у Дунавском парку, или ко је седео по кафанама - мада оне јесу биле део његовог нервног истема - већ и као човека који је остао у нашој историји уметности и уопште нашој националној историји”, навео је лауреат.

Емисија “Између неба и земље – сликар Милан Коњовић” Ђорђа Шибалина, која је завредела Специјалну награду, биографско је сведочанство о животу и делу великана ликовне уметности. „Пратећи развој његовог стваралаштва на пријемчив и оригиналан начин дочарава импулс израза Милана Коњовића. Коришћењем историјске грађе филмског и фото материјала, оживљени су и осветљени дух времена у коме је стварао Милан Коњовић, као и фазе његовог опуса”, истиче се у образложењу.

        Е. Н. Л.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести