Ускоро нови документарац Горана Радовановића: Чекајући Хандкеа

У такмичарском програму предстојећег, 31. Филмског фестивала „Порука човеку” у Санкт Петербургу, у Русији, који је најављен за период између 29. октобра и 4. новембра, светску премијеру доживеће дугометражни документарни филм „Чекајући Хандкеа“ редитеља Горана Радовановића.
Peter Handke BLU
Фото: Дневник (Бранислав Лучић)

Подсетимо, овај аутор је потписао низ запажених и награђиваних документараца: Кастинг, Пилећи избори, Уз Фидела, до краја, Случај: Макавејев или Процес у биоскопској сали… , као и два целовечерња играна филма – Хитна помоћ и Енклава.

Енклава  је, иначе, била и национални кандидат у трци за награду Оскар у категорији филмова са неенглеског говорног подручја. А сад већ легендарни Радовановићев докумен- тарац Случај Макавејев...  освојио је награду Београдски победник као најбољје остварење такмичарског програма „Српски филм” на београдском Фесту 2019. године.

У основи приче „Чекајући Хандкеа” је намера новинара Срђана Петровића из Велике Хоче са Косова да, након што је знаменити писац добио Нобелову награду за књижевност, постави плочу са његовим рељефним ликом на својој винарији у којој је Хандке више пута боравио. Постављање плоче захвалности славном писцу у изопштеној, изолованој и гетоизираној енклави окруженој албанском већином каква је Велика Хоча, постаје својеврсна сизифовска акција која разоткрива сву драму живота преосталог српског становништва на Косову и Метохији.

– Својевремени боравак Петера Хандкеа код нашег народа на Косову, у Ораховцу и Великој Хочи, имао је велики утицај и на моје опредељење да пре седам година снимим Енклаву – изјавио је Радовановић – Овим пак филмом желео сам да искажем и захвалност Хандкеу за сва добра дела која је учинио према нашем народу, од свог неупитног моралног става спрам ратова на простору бивше Југо- славије, до искрене дарежљивости која се још увек препричава међу Ораховчанима и становницима Велике Хоче. На крају крајева, ја сам и филмски васпи- таван и школован на Новом немачком филму крајем седамдесетих и почетком осамдестих година прошлог века, чији је Хандке био неодвојиви ако не и најзначајнији део.

        М. С.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести