УЖИЦЕ И ЗВАНИЧНО ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ Нове странице у богатој историји града

Министарка културе Маја Гојковић прогласила је вечерас Ужице Престоницом културе 2024. на свечаности у Народном позоришту у том граду. Гојковић је истакла да не сумња да ће Ужице као престоница културе успети да испуни сва очекивања и "испише нове странице у богатој историји града".
Užice yt
Фото: Youtube Printscreen/ FLY Media foto & video studio

"Ово је велики дан за Ужице нарочито ако имамо у виду да су култура и уметност овог прелепог дела наше земље препознатљиви у целом свету", поручила је она. Додала је да је Србија данас другачија земља него пре више од деценију, а да је таквом напретку допринела децентрализација културе. "Култура мора да припада свима јер је то њена природа, а управо је пројекат престонице културе један од њих, на који сам посебно поносна", истакла је минстарка.

Она је подсетила да је Ужице изнедрило велике уметнике и да се у њему одигравају бројне манифестације које имају значајно место на културној мапи Србије и Европе. "Од када постоји у Ужице се долазило код гостопримивих домаћина, вредних и духовитих људи, да се ужива уз градске приче, а за нас који за културу живимо и због богатог културног зивота. СИгурна сам да ће титула престонице културе дати подстицај развоју културе у читавом златиборском крају", закључила је Гојковић.

Градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић рекла је да почиње ново поглавље Ужица које је путевима културе ходило вековима. "Ужице са великом радошћу отпочиње поглавље културног деловања, исписујемо нову историју деловањем наших лучоноша. Није случајно што је монах Теодосије написао Рујанско четворојеванђеље, још је мања случајност што је на нашој Ђетињи заискрила прва хидроцентрала по Теслиним принципима.

Тесла и Теодосије су наши носиоци, али нисмо изоставили ни балерину Магу Магазиновић, ни утемељивача модерног романа Милутина Ускоковића, академског сликара Михаило Миловановића и оскаровца Стива Тешића", казала је Раковић Радивојевић. Она је додала да се пажљиво бринуло да оно што се збива у години културе буде темељ за будуће генерације, "ослањајући се на културно-историјско наслеђе. Званична манифестација отварања "Празник светлости" одржава се на Градском тргу у Ужицу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести