Водич кроз новосадске галерије

НОВИ САД: У Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада (Булевар Михајла Пупина 9) вечерас у 20 часова отвара се изложба под називом „Мало, тихо, невидљиво” новосадске уметнице Вишње Петровић, редовне професорке на Академији уметности.
i
Фото: Ilustracija

Ауторка ради у медију цртежа, скулптуре-објекта и фотографије, а на овој изложби биће представљени објекти настали као наставак никад заборављене лудистичке и хедонистиче игре и мануфактуре форме и материјала. По њеним речима, ово су можда једини радови који су настали ослобођени јединствене идеје и идеологије, строгости према формалним вредностима и потребе за свеобухватном контролом артефакта у простору и представљају ретке тренутке препуштања слободним формалним асоцијацијама и интимним нарацијама.

Вишња Петровић (Нови Сад, 1960) основне и магистарске студије завршила је на Факултету ликовних умтности у Београду, одсек Сликарство. До сада је имала девет самосталних и учествовала на седамдесет колективних изложби у земљи и иностранству. Добитник је више награда за цртеж и слику. Изложба је отворена до 14. јуна.

Ишчашени град

Изложба „Ишчашени град“ новосадске ауторке Милице Денковић биће отворена вечерас у 19 часова, у Ликовном салону Културног центра Новог Сада (Католичка порта 5). У питању је серија радова инспирисана фантастичном архитектуром у књижевности, филму и сновима. По речијма ауторке, све ове собе и здања, споља могу изгледати нормално и сви ови градови такође, док се не залута дубоко у сплет њихових улица, личиће на све остале, али њихова архитектура, иако ће бити саграђена по правилима људи, “постојаће" по неким својим правилима.

Фото: Ilustracija

Милица Денковић је завршила је мастер студије Нових ликовних медија на Академији уметности у Новом Саду. Излагала је на више групних изложби у земљи и иностранству (Шведска, Холандија, Мађарска, Хрватска). Члан је СУЛУВ-а. Бави се дигиталном фотографијом и илустрацијом. Усавршавала се на различитим радионицама и курсевима у вези фотографије и писања. Занима је поље проширеног приповедања у сфери фотографије и нових медија. Тренутно је члан уредништва културног портала rizom.rs.

Изложба се може погледати до 16. јуна.

Шпиц форме и отисци

Изложба графика и скулптура “Шпиц форме и отисци” Борислава Боре Николића отвара се вечерас у 20 часова, у Галерији СУЛУВ-а. Ови радови су базирани на истраживање форме, првенствено њене границе, ивице и контуре, указује аутор објашњавајући да повезивањем тродимензионалног и дводимензионалног, кроз скулптуру, истражује релацију форме и унутрашњег простора слике у површинском отиску. Овим процесом добио је нове визуре скулптура, које су га инспирисале за нова дела изведена од 2017. до данас. Ти радови пружају могућност посматрачу да поново спозна заборављену лепоту дрвета и папира и њихових пулсирајућих површина.

Фото: Ilustracija

Борислав Николић (Нови Сад, 1978) завршио је вајарски одсек на Академији уметности у Новом Саду, 2004. у класи професорке Гордане Каљаловић, а мастер студије 2010. код професора Борислава Шупута. Учесник је преко 60 колективних изложби у земљи и иностранству, а приредио је десет самосталних изложби. Ради као професор ликовне групе предмета у Техничкој школи “Милева Марић Ајнштајн“ у Новом Саду. Изложба ће трајати до 14. јуна.

Н. П.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести