Водич кроз новосадске галерије

НОВИ САД: У новосадској галерији СтуАртс (пасаж Дунавске 8) вечерас у 19 часова биће отворена изложба слика, колажа и уметничких застава новосадског уметника Данила Вуксановића под називом Генеза.
v
Фото: Promo

Радови изведени у комбинованој техници настали су ове године. Изложбу ће отворити ликовна критичарка и уметница Соња Јанков, ауторка монографије “Хроноспектри Данила Вуксановића” у издању Завода за културу Војводине, 2014. Она указује да је Вуксановићево стваралаштво увек одликовала референцијалност према визуелним и културним кодовима. Раније су то били призори из византијског културног наслеђа, мотиви из националног књижевног корпуса, симболи традиције и православља, док су у новој серији доминантни антички митови, како грчким, тако и римским, и њихово консеквентно постављање у контекст савремености.

Вуксановић алудира на њих техником колажа којом античку грчку и римску уметност поставља у исте композиције са кодовима из египатске митологије, ренесансних обрада хришћанских тема, широко познатих дела из историје сликарства, фигура радника из уметности соц-реализма, па чак и медијски популарних призора, каже Соња Јанков.

Комбиновањем елемената, додаје, Вуксановић ствара постмодернистичке слике које у себе инкорпорирају познате цивилизацијске кодове.

Те слике су у исто време и одраз савремене реалности у којој је идентитет вишеслојни колаж митова из различитих култура и из различитих периода историје, наводи Јанков.

Данило Вуксановић (Сомбор, 1973) дипломирао је 1998. на Академији уметности у Новом Саду, смер графика, а магистрирао је на истој Академији, смер цртање 2005. Члан је међународног музејског комитета (ИЦОМ), Удружења ликовних уметника Војводине и Удружења ликовних уметника Србије. Самостално излагао 50 пута у земљи и иностранству (САД, Италија, Мађарска). Објавио је књиге Дуали (2007), Епизода (2008) и Пресек (2014). Пише ликовну критику. Запослен је у Галерији Матице српске као виши конзерватор-рестауратор, где је уредник едиције изложби “Традиција и савремено стваралаштво”. Изложба траје до 15. маја

Неухватљив оригинал

У Галерији СУЛУВ-а (Булевар Михајла Пупина 9) вечерас у 20 часова отвара се изложба “Пинк енд Ред” Вање Новаковић. Кроз ове радове ауторка се бави односом дигиталног и традиционалног процеса сликања, осврћу се на материјализацију дигиталног и испитује шта је оригинал и како оригинал препознајемо?

Фото: Promo

Ауторка за основу узима дигиталну скицу коју репродукује у различитим медијима како би указала на неухватљив оригинал у савременом добу, а самим тим и на разлику између њега и репродукције. Вања Новаковић је дипломирала на Катедри за нове ликовне медије на Академији уметности у Новом Саду, а сада је на мастер студијама. Кроз радове преиспитује конструкције идентитета у медијској и интернет култури као и женски идентитет кроз лично искуство. Такође, истражује могућности мултиплицирања и репродукције које су дигитални медији омогућили и однос дигиталног и аналогног. Одржала је пет самосталних изложби и учествовала на многим групним од којих су неке настале у оквиру интернационалних пројеката. Добитница је награде „Драган Ракић" за најбољи рад из предмета Дигитална слика и области нових ликовних медија 2018. У марту је учествовала као коаутор пројекта "Id places " у Културном центру Србије у Паризу. Члан је СУЛУВ-а. Изложба ће трајати до 2. маја.

Путевима предака

У Музеју Војводине, Дунавска 35, у уторак у 19 часова биће отворена изложба слика ”Путевима предака II” са ликовне колоније одржане у октобру 2018. на Поповици коју другу годину организује удружења “Српски крајеви”.

Фото: Promo

У амбијенту Фрушке горе настали су радови инспирисани културно-историјским наслеђе наших предака, српским крајевима из којих потичу, догађајима и личностина из наше историје.

Поред новосадских сликара, на колонији су учествовали и сликари из Бања Луке, Приједора, Дрвара, Книна, Београда  - Станко Родић, Уна Лакић, Никола Каштеровић, Љубиша Пушац, Драган Миличић, Дуња Недељковић, Снежана Мандић, Александар Вученовић, Аника Куњадић, Стојан Божић, Гордан Арадски, Драгана Стојичић и Марко Гаћеша.  

Н.П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести