Врхунска уметничка дела први пут у Србији

Захваљујући сарадњи са UNIQA осигурањем Галерија Матице српске је за изложбу Живот – Сан – Смрт.
д
Фото: Промо

Европски оквири српског симболизма која је недавно отворена успела да први пут у Србији представи и дела из чувене Галерије Белведере у Бечу. На изложби је 77 дела водећих уметника европског и српског симболизма из домаћих и европских музејских колекција и приватног власништва. Такође, захваљујући подршци UNIQA  осигурња урађена је и виртуелна поставка изложбе, чиме је поклоницима уметности из целог света омогућено да виде ремек-дела српске и европске културне баштине.

На јучерашњој конференцијин за медије др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске је истакла да су „богатсво и разноврсност излож- бених програма, залагања за очувањем и представљањем културног наслеђа у складу са актуелним кретањима у музејској струци, допринела да из пројекта у пројекат ГМС проширује своја партнерства са привредним сектором. Разменом знања и прожимањем делатности успели су да сагледају и представе особености српског симболизма и повежу га са европским примерима. Захваљујући партнерству са UNIQA осигурњем публика је у прилици да први пут види дела европских великана симболизма у дијалогу са домаћим ствараоцима, чиме је пружена јединствена могућност за сагледавањем ширих оквира симболизма.


Националне теме и српски симболизам

Током изложбе Живот – Сан – Смрт. Европски оквири српског симболизма у Галерији Матице српске одржава се и богат пратећи програм. Вечерас у 19 часова одржаће се предавање “Националне теме и српски симболизам” проф. др Игор Борозан; уз Снежану Мишић аутора ове нове поставке.

- Новије студије указују да је српски симболизам на индиректан начин реаговао на актуелне друштвене проблеме. Између осталог су српски симболисти визуелизовали процес национализације током последњих деценија 19. и првих деценија 20. века. Интернационални карактер симболизма је уподобљен локалном контексту, поставши важан генератор обликовања српског сликарства на размеђи векова - указује Борозан.

Игор Борозан је редовни професор на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду. Посебно се бави проучавањем уметности и визуелне културе 19. и прве половине 20. века. Аутор је и уредник више књига и тематских зборника. У суботу у 17 сати предавање Симболистички театар одржаће проф. др Соња Веселиновић.


Соња Марић, директорка Бренда и комуникација UNIQA осигурања указала да „уметност и осигурање спаја нераскидива нит јер осигурати значи сачувати. Друштвену одговорност UNIQA осигурања рефлектује опредељеност очувања непроцењивих уметничких дела за будуће генерације. Са вишедеценијским искуством у осигурању уметничких дела широм света, UNIQA  је осигурала да поклоници уметности у Србији први пут виде и пет дела изузетне вредности из величанствене ризнице Галерије Белведере. Посебан печат представља виртуелна поставка која осигурава да ова уникатна изложба оде у свет, да величанствена свевременска дела европског симболизма, први пут сабрана на једном месту, виде и поклоници уметности са свих меридијана.

Изложба Живот – Сан – Смрт. Европски оквири српског симболизма је реализована у сарадњи две најстарије националне музејске установе – Галерије Матице српске и Народног музеја у Београду, аутори су др Снежана Мишић, музејска саветница Галерије Матице српске и др Игор Борозан, професор на Одсеку за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду. 

Изложба је отворена до 31. јануара, а виртуелна тура доступна је на званичном сајту ГМС www.galerijamaticesrpske.rs.

Н. П.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести