Вукосављевић у Паризу: Забринутост за српску културну баштину на КиМ

ПАРИЗ: Министар културе и информисања Владан Вукосављевић састао се у Паризу с директором Унсековог Центра за светску баштину Мехтилдом Руслером и изразио забринутост за стање српске културне баштине на Косову и Метохији, саопштило је Министарство културе.
v
Фото: kultura.gov.rs

Он је нагласио да осим четири споменика културе под заштитом Унеска на тој територији постоји више од 1.300 споменика културе који су у опасности и оценио да локално становништво "не показује спремност и добру вољу за адекватан третман српских светиња".

Вукосављевић је истакао да постоји заједнички став Министарства и Српске православне цркве да треба обновити две куле на Цркви Светог Ђорђа у оквиру манастира Ђурђеви ступови, који се налази на подручку Старог Рада и Сопоћана који је под заштитом Унеска.

Током разговора било је речи и о заједничкој номинацији транснационалног добра "Лимес - Границе Римског царства" за упис на Унескову листу светске културене и природне баштине.

Делегација предвођена министром Владаном Вукосављевићем учествује на Форуму министара културе који се одржава у оквиру Генералне конференције Унеска у Паризу, саопштило је Министарство.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести