Завршене прве Новосадске позоришне игре, прегршт награда за "Гердину собу"

Представа „Гердина соба“ продукцији Особњак театра, из Санкт Петербурга, Русија, освојила је Гран-при награду за најбољу представу у целини, на првим Новосадским позоришним играма, које су синоћ затворене проглашењем победника и премијером представе „Метаморфозе“ аутора Саше Латиновића, у извођењу домаћина фестивала Позоришта младих.
Pozoriste mladih Dnevnik.rs/Arhiva
Фото: Dnevnik.rs/Arhiva

По мишљењу жирија, представа „Гердина соба” је у свим сегментима уједначена и показала је могућности и лепоте театарске бајке обједињавајући све компоненте важне за квалитет једне представе: светло, музику, глуму и режију. У овој представи такође је награђена и режија Јане Тумине. Како наводи жири, образлажући награду, „представа је редитељски промишљена, маштовита, оригинална и непредвидива“.  

Награду за глумачку бравуру жири је доделио и глумици у овој представи Алиси Олеиник, за улогу Герде, наводећи да је она „показала мајсторство врхунске трансформације, анимације, владања телом, покретом и простором“.

Награђена је сценографија у овој представи ауторке Кире Камалидинове, која је „прецизна и маштовита, на тренутке надреална, а истовремено беспрекорно функционална“.

Такође је у овој представи награду за костимографско остварење жири доделио Аниси Корнидовој, јер је „функционално, прецизно и минималистичко и као такво је омогућило глумици да га искористи на изузетно богат начин“.

За више улога у представи „Кафе краљевство”, у продукцији Казалишта лутака Задар, Хрватска, награду за мајсторство анимације добила је Ирена Баусовић Томљановић. Жири истиче да је она „показала мајсторстово анимације објеката и доказала да театар објекта нуди неограничене могућност врхунске анимације“. У овој представи, такође за више улога, награду „Будућност глуме”освојио је Доминик Каракашић, који је показао „на шармантан и духовит начин изузетне глумачке трансформације користивши минимална средстава“.   

Специјалну награда за колективну игру жири је доделио ансамблу представе „Тихи дечак”, у продукцији Позоришта за децу Крагујевац, а за оригинални редитељски приступ теми њеном редитељу Тину Грабнару.“Глумци су својом игром показали да надахнуто и емотивно могу играти велики број улога као један“, док је Тин Грабнар „показао јасну идеју и промишљено је водио глумце да једноставним средствима обраде осетљиву тему, а да притом не оптерете публику“. За иновативност су Специјалну награду добили Сандрина Линдгрен и Ишмаил Фалке за представу „Невидљиве земље”, у продукцији „Ливсмелдет” (Грус Грус Театар), Турку, Финска.

Сандрина Лингрен и Ишмаил Фалке „својим приступом телу као објекту у функцији сценографије и коришћењем минијатурних лутака успели су да испричају комплексну и емотивну причу о миграцији и мигрантима“.

Након одгледаних 11 представа, од 7. до 15. маја, на „Новосадским позоришним играма”, првом међународном фестивалу професионалних позоришта за децу и младе, жири у саставу: Бисерка Колевска, редитељка и председница жирија, Миран Хајош, продуцент и Слободан Нинковић глумац, донео је једногласну одлуку о добитницима награда.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести