Златне балерине из Грачанице представнице Србије на ЕП у Пољској

ГРАЧАНИЦА: Емилија Михајловић и Петра Маниташевић, представнице Балетске школе “Грачаница“, постигле су изузетне резултате на Државном такмичењу Српске асоцијације плесних организација (САПО).
balet pix
Фото: pixabay.com

Оне су се освајањем златних медаља у категоријама „Класичан балет соло деца“ и „Класични балет соло јуниор 1“ на овом такмичењу квалификовале за надолазеће Европско првенство које ће се одржати крајем јуна у Пољској.

Координаторка балетске школе „Грачаница“ Снежана Бурсаћ-Петровић каже за Тањуг да је тешко пронаћи речи којима би описала тренутак када су сазнали да су балерине из Грачаниице освојиле прву награду и да ће представљати Србију на предстојећем такмичењу.

Ја не знам како да опишем тај тренутак, то је била срећа, ту је било и суза, самим тим ако знате да ћете бити представници Србије у страној земљи, да ће једна мала школа из Грачанице представљати Србију на Европском такмичењу у балету, то је био један велики шок и мислим да још увек не верујемо шта се десило, рекла је она.

Емилија и Петра, ученице основних школа, баве се балетом шест година, тачније од 2017. године од када и постоји школа балета у Грачаници која данас броји око педесетак балерина различитих узраста.

Све су добре, морам да похвалим све балерине, али овог пута наша Уна, кореограф, одлучила је да Емилија и Петра буду те које ће представљати школу балета „Грачаница“ на државном такмичењу, казала је.

На питање новинара о томе колико су се дуго балерине припремале за такмичење, координаторка је истакла да су приступили балету веома озбиљно.

Сваки наш тренинг, свака наша проба изгледа као да се припремамо за наступ. Ту се озбиљно ради и кореограф Уна Степановић је заиста озбиљна у свом послу и ето, резултати се виде, закључила је она.

Србија је већ учествовала на претходним европским такмичењима, а посебно се истиче 2016. година када је кореографкиња Уна Степановић из Балетске школе Дома културе "Грачаница" освојила златну медаљу на Европском првенству. Од тада, Србија није имала свог представника на овом престижном такмичењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести