Зоран Јањетов, уметник стрипа: Најмилије ненаручене ствари

„Антитело“ Зорана Јањетова, светски познатог стрип цртача, ретроспективна је изложба радова насталих од 1985. до 2020, која ће бити отворена вечерас у 20 сати, у Музеју савремене уметности Војводине.
e
Фото: Youtube Printscreen

Кустос Владимир Митровић изложбу је поставио у више засебних сегмената, кроз које представља не само стрип уметност, него и дизајнерски рад Јањетова. Први део изложбе посвећен је раном стваралаштву, у оквирима југословенских стрип магазина и омладинске штампе. Други део изложбе осмишљен је са новим радовима уметника.

У најави МСУВ се још наводи да ће највећи део радова бити премијерно приказан и посебно изведен за изложбу „Антитело“, која ће имати и бројне пратеће програме у сарадњи са Студентским културним центром Нови Сад и новосадском Академијом уметности – вођење кроз изложбу уз кустоса и аутора, округли столови посвећени стрип уметности, промоције, разговори као и радионице за децу и омладину.

 „Антитело“ – какав наслов! Одакле потиче и шта значи?!

- Антитело је реч која се тотално уклапа у дух времена пандемијске епизоде коју тренутно гледамо пред собом. Могла би да представља моје одбијање да се сврстам у групе по било којој основи осим љубави и пријатељства и приклањам идејама. Могла би да описује мој стваралачки поступак, који увек мора да садржи детињи отклон и противљење свему што је наметнуто, али, заправо директно описује моје запуштено тело, које годинама градим и развијам на све погрешне начине.

 Будући да је реч о вашој ретроспективној изложби, то нам отвара могућност да упоредимо време југословенских стрип магазина и омладинске штампе са овим, не знам како би га назвали (дигиталним?) – временом данас?

-Алати се мењају, медији и носачи заједно с њима, али, нормалан свет зна да су алати и времена само нуспојаве стварања у било којој области, секундарне ствари. Увек се нађе начин да човек истисне из себе нешто што хоће да подели с људима. Техничке, менталне и поетске разлике између тада и сада су безначајне.

 Изложба је подељена у целине уметност – стрип – дизајн. Како бисте ви поделили вашу стваралачку делатност и шта је за њу по вама најзначајније рећи?

- Максимално сам се трудио да на изложбу ставим што више различитих ствари, из што више области, да све заједно не изгледа само хетерогено, него да иде до ивице масовне шизофреније, да се стекне утисак да су изложени радови мноштва аутора. Стрипови су само део онога што радим, волим да се играм са већином облика графичког стварања, а најбитније ми је да се при том добро забављам. Волим да производим у зони удобности и пријатности, срећан.

 „Антитело“ је прва изложба једног стрип-уметника у МСУВ. Будући да сте уметник светског гласа, можете ли нам рећи је ли то тако само код нас, у Новом Саду, таква реткост?

- То је све мање реткост, глобално и локално. Стрип у свом садашњем облику постоји мало више од једног века, па је требало да се смени довољан број генерација да му се додели поштовање које друге дисциплине већ одавно имају. Стрип је све чешће у музејима, а такав статус му, поред ових племенитих разлога, генерише и успостављање брзорастућег тржишта оригинала. Трговци имају најубедљивије аргументе.

 Шта заправо све очекује публику на вашој ретроспективној изложби, који радови, колико њих и како сте задовољни самом организацијом и њиховом презентацијом?

- Осим оригиналних стрип-табли из разних периода, показаћу и избор мојих дизајнерских радова, омоте за музику, књиге, плакате и слично, плус разне илустрације и пуно личних, ненаручених ствари, које су ми најмилије и које сматрам за своје најбоље производе. Укратко, мој лични избор из онога што сам успео да нађем.

 Који радови су ваши фаворити, то јест, колико сте и с чиме најзадовољнији у вашем богатом опусу?

- Од старијих ствари, Белешке професора Ћумислава и Бернард Панасоник, од нових серија цртежа коју зовем Мy Порн, серија омота за имагинарне књиге и гомилетина малих цртежа рађених разноврсним алатима које скоро свакодневно објављујем на Фејсбуку.

Почетак серије о стрипу
 

Изложбом стрип мајстора Зорана Јањетова, Музеј савремене уметности Војводине има намеру да започне серију различитих програма, манифестација и изложби посвећених нашим значајним стрип уметницима, а да у исто време и скрене пажњу целукупне јавности на овај део савремене српске уметничке продукције.

- Зато смо се баш одлучили за једног од наших у свету најпознатијих аутора. МСУВ се овом приликом захваљује нашим еминентним теоретичарима и историчарима стрипа чије текстове премијерно објављујемо у пратећем монографском каталогу изложбе – Момчилу Рајину, Алехандру Жодоровском, Зорану Ђукановићу и Илији Бакићу – као и Зорану Стефановићу, управнику Центра за уметност стрипа при Удружењу стрипских уметника Србије, који је, посебно за ову прилику, израдио изабрану стрипографију Зорана Јањетова – наводи МСУВ, поводом вечерашњег отварања изложбе „Антитело“ Зорана Јањетова

Игор Бурић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести