ЗР: Скулптуре Милутина Крстонића у Народном музеју

ЗРЕЊАНИН: У Малом салону Народног музеја у Зрењанин у понедељак, 5. августа у 19 часова отвора се изложба скулптура Милутина Крстонића, добитника прве награде Међународног ликовног салона „30Х30“ чији је организатор Културни центар Зрењанина, у сарадњи с аутором пројекта мр Милутином Мићићем.
s
Фото: Ilustracija

Крстонић ће на узложби представити 15 скулпторских радова који су настали током прошле и ове године, делом на Мастер академским студијама на Факултету примењених уметности у Београду, а делом у ауторовом атељеу. За израду скулптура аутор користи метал и дрво, а често их и комбинује указујући на значај материјала у процесу формирања облика. Дрво, по њему симболише рађање и раст, метал чврстину, а по својим својствима су супростављени, дрво је продукт природног а метал човековог света.

Циљ му је био, како објашњава да кроз стваралачки поступак на ликовно садржајан начин да лично виђење скулпторске форме. Његове скулптуре су различити геометризовани и разуђени облици почев од сферних које наговештавају жељу за савршеним па до ентропичних које прави обједињавањем. Користи предмете који су били у дуготрајној употреби и у себи носе препознатљиве садржаје прошлог времена настојећи да их сачува и на тај начин кроз скулптуре продужи њихово трајање.

Милутин Крстонић (Ужице, 1995) дипломирао је прошле године на Факултету примењених уметности у класи Ненада Вацића, а тренутно је на мастер академским студијама истог факултета у класи Вукашина Миловића. Учествовао је на неколико колективних изложби у Београду, Мајданпеку, Ужицу и Ариљу као и на пријепољској уметничкој колонији „Милешева“.

Изложба, чији је кустос мр Милан Граховац, академски сликар, биће отворена до 13. августа.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести