Ниберг: Људи се недовољно интерсују за Теслу и електрицитет

БЕОГРАД: Перформанс "Thunderstruck" шведске ауторке Стине Ниберг, који прати живот генија и чудака Николе Тесле, а који користи Теслин калем, премијерно је изведен у Центру за културну деконтаминацију, у оквиру јубиларног, 10. Конденз фестивала савременог плеса и перформанса у Београду.
tanderstok, tanjug vladimir opsenica
Фото: Танјуг (Владимир Опсеница)

Након Београда, перформанс ће крајем октобра бити изведен и у Стокхолму у МДТу, а затим креће на светску турнеју, саопштили су организатори.

Нибергова истиче како се већ дуже време у свом раду интересује за "видљиве моћи", између осталог и оне које спадају у науку, не само у сферу дугховног и спиритуалног, са посебним акцентом на промишљању о чему заправо говоримо и мислимо када кажемо да је нешто енергија, енергетско.

"Занимају ме различите врсте сазнања, и између осталог, заинтересовала сам се за електрицитет, посебно као силу коју узмимамо здраво за готово... Историја електрицитета довела ме је до Николе Тесле, за кога многи кажу да је био геније. Ја сам се у перформансу поиграла са тим митом генија, и отуд та релација са феминизмом: већина (самопрокламованих) генија су мушкарци, жена које називамо генијима је неупоредиво мање. То ме је веома заинтересовало, и у овом перформансу ја уводим ново божанство - Богињу Електрицитета", рекла је она.

Перформанс " Thunderstruck" полази од 19-вековног феномена путујућих представа о струји. У време када је струја још увек била научни новитет, на оваквим представама приказивана је као магија.

"Thunderstruck" је феминистички приступ перформансу са Теслиним калемом. Полази од интереса за кореографију покрета, звука и објекта постављених на једнаким основама - где оба извођача, светло, техника и звук наступају као главни протагонисти.

Овај перформанс ствара алтернативу постојећим мачо-спектакуларним наступима са Теслиним калемом, спајајући техничке иновације са дуготрајним истраживањем о науци и магији. "Thunderstruck" се враћа у време када су уметник и научник веровали у могућност трансформације сила природе у силе које покрећу друштво, користивши природну енергију за стварање готово магичних направа. Представа даје и јасан увид у родно уређену историју струје, култ генија и потенцијал магије.

Перформанс је настао након кроз истраживање са архивисткињом Сандром Линел у јесен 2016. године, а затим кроз рад у Београду, у Станичином резиденцијалном програму СтатионОне маја 2017. године. Станица је копродуцент представе, уз МДТ из Стокххолма, а уз локалну подршку Центра за промоцију науке.

Овогодишњи, десети по реду Конденз фестивал одржава се од 20. до 25. октобра у организацији Станице - Сервиса за савремени плес.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести