НОВОСАЂАНКА ПОБЕДНИЦА КОНКУРСА „ДОЖИВИ ИТАЛИЈУ КРОЗ УМЕТНОСТ” Рад Ање Прерадовић „L’Italiano vero” најбољи

Млада новосадска уметница Ања Прерадовћ победница је ликовног конкурса компаније „Хајнекен” Србија „Доживи Италију кроз уметност“. Њен рад „L’Italiano vero“ рађен техником акрил на платну освојио је највише гласова стручног жирија и шире јавности која је гласала на званичном сајту „Бира Морети“ и постављен је у форми великог рекламног паноа на Булевару Михајла Пупина у Новом Саду, преко пута Поште.
р
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Као најбоља међу најбољим младим уметницима у Србији, Ања је добила ексклузивну могућност да борави две недеља у Фиренци и усаврши образовање. Пут Италије кренуће 2. септембра где ће имати прилику да ради у атељеима истакнутих тамошњих уметника и прошири своје знање, обогати таленат и доживи једно ново искуство.

– Истовремено сам узбуђена и срећна што је мој рад одабран као најбољи, и наравно, радујем се поновном одласку у Фиренцу где ћу имати прилику да усавршим своје знање. Мислим да је изузетно битно за мој уметнички развој то што имам могућност да учим управо од италијанских уметника, да видим неке другачије приступе сликарству и једва чекам да оно што тамо научим и видим, применим у својим будућим делима – искрено ће за „Дневник“ ова талентована саликарка.

Као студенткиња завршне године на Академији уметности у Новом Саду, Ања је добила ту привилегију да буде једна од девет  талентованих студената из Србије који су посетили Италију како би се упознала са њиховом  културом, архитектуром и менталитетом и своје утиске пренели на платно за потребне рекламне кампање бренда „Бира Морети”.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

– Било је рано јутро и радила сам у атељеу на Академији када је дошао мој ментор професор Драган Матић и питао ме да ли желим да идем у Италију. Била сам збуњена јер нисам знала о чему је реч, али је он инсистирао да му кажем да или не – прича за „Дневник“ победница конкурса „Доживи Италију кроз уметност“ Ања Прерадовић.

– Наравно, рекла сам да желим да идем у Италију. Ко још одбија такав пут! Након мог одговора уследило је његово објашњење о чему је реч и сазнала сам да се нама, младим уметницима, пружа изузетно лепа прилика – каже Ања, још пуна утисака понетих из Фиренце.

Тада сазанаје да компанија „Хајнекен“ жели да пружи прилику одабраним студентима из Србије са Факултета ликовних уметности у Београду, Факултета уметности у Нишу и Академије уметности у Новом Саду да у главном граду Тоскане пронађу инспирацију за свој рад.

– Нас деветоро је отпутовало у Фиренцу, по троје са сваког факултета. Провели смо четири незаборавна дана у граду где се истичу барок и ренесанса. Обишли смо бројне знаменитости, посетили музеј Уфици који слови за центар италијанске културе и један је од 20 најбољих музеја на свету. Упознали се са реномираном уметницом Силвијом Логи са којом смо радили у њеној  уметничкој радионици.


Смеши јој се блистава каријера

Да је Ања Прерадовић, перспективна млада сликарка пред којом је успешна каријера, говори податак и да јој је недавно припала годишња награда Департмана ликовних и примењених уметности за најуспешнији рад из дисциплине сликање. Осим тога, од почетка године имала је две самосталне изложбе, остварила је сарадњу са Бира Моретти на два пројекта, добила Доситејеву стипендију, дипломирала...  


Остварили смо контакте који су врло значајни и радујем се што ћу моћи поново да будем и радим у граду који су обележила велика имена у историји – прича за наш лист ова млада уметница пред којом је, рекли би, лепа каријера.

Осим успомене за читав живот, ових девет младих људи је у Италији, своје искуство пренело на платно и створили своја уметничка дела која је београдска, новосадска и нишка публика већ имала прилику да види.

          Дубравка Николић  

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести