Обнавља се српска заједница у Мостару и дели судбину осталих

МОСТАР: Председник Српског културно просвјетног друштва „Просвјета“ из Мостара и мостарски парох Радивоје Круљ сматра да је добро што је Мостар изабран за град у којем се сутра одржава трилатерални сусрет Босна и Херцеговина - Хрватска -Србија, јер је Мостар стециште култура и вера, мост између истока и запада, и добро би било да буде мост између Србије, Хрватске и Босне. 
mostar, EPA/FEHIM DEMIR
Фото: EPA/FEHIM DEMIR

„Радује ме што се овај сусрет одржава баш у Мостару, где је наша српска заједница у повоју, где се развија и бори за своје место“, рекао је за Тањуг 

Круљ, уз наду да ће се "људи вратити на своја огњишта". 

Он каже да повратка у Мостар има, али није масован.

" Да би био масован пре свега је потребно да се створе услов за живот, да се ми као народ и Мостар развијамо у правом смислу те речи, како у привредном, културном и сваком другом погледу“, објаснио је он. 

Круљ каже да у Мостару живи око 5.000 Срба, а у херцеговачко-неретванском кантону око 7.000, а да је њихов положај попут положаја свих осталих становника овог региона неразвијања региона, због нерешених политичких питања, недостатка нових радних места. 

"Тешко је свима, а српској заједнице још тежи , јер се она налази у фази обнављања, али није очајан и надамо се да може бити добар“, очекује Круљ. 

Он у српској култури, за коју каже да је у Мостару веома важан сегмент српског присуства, види најбољи начин да се "наш народ и заједница представе". 

„Мостар је крајем 19 и почетком 20 века био перјаник културног развоја Срба, заједно са Новим Садом. Данас се трудимо да будемо на стазама Шантића, Цхоровића и Дучића и свих оних који су овде радли и стварали“, истакао је он.

Круљ је указао да „Просвјета“ има неколико препознатљивих манифестација- Шантићеве вечери поезије, Божићни концерт, фестивал деце песника, и да у томе има подршку Србије, која би, како је додао, могла бити већа како би Срби могли још боље и квалитетније да се представе.

„Ове године имамо занчајан јубилеј 150 година од рођења Алексе Шантића, 50 година од установљења књижевне награде Алекса Шантић“, навео је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести