Отворена изложба "Легенде" у Дому Војске Србије

БЕОГРАД: У Дому Војске Србије вечерас је отворена изложба "Легенде", која први пут уједињује уметничка дела Мирослава Мике Антића (1932-1986), песника, сликара и режисера, и Игора Антића (1962), његовог сина, визуелног уметника. 
izlozzba_alas_pok
Фото: Танјуг (Видео)

У Великој галерије изложена су дела Мирослава Антића, а његов син каже да је то 20 изложба његовог оца, највећа до сада и прво представљање Микиног ликовног опуса у Београду, подсетивши да је управо тај сегмент Микиног стваралаштва остао у сенци његове поезије, коју сви знају, и филмова који су најпре били награђивани, а онда забрањивани.

Антић је навео узоре који су у различитим периодима утицали на његов рад, а једини који до сада није спомињао је утицај ликовног рада свог оца.

"Ова изложба је мој први покушај да направим паралелу између наших размишљања и наших израза и то показујући начине на које свако од нас користи текст у свом уметничком раду", рекао је Антић, отварајући изложбу.

Он је нагласио да праћење трендова никада није била амбиција његовог оца и да његов сликарски рад није никада био сврстан у неки од историјских праваца, као и да је сликао искључиво да би изразио свој темперамент на другачији начин.

Без намере да сврста дело свог оца у било који правац, јер сматра да се ради о изразито осбеном стилу, Антић је скренуо публици пажњу на различите фазе у стваралаштву свог оца - од ране у којој су дела Мике Антића блиска војвођанском енформелу, до последње када разуђене апстракне облике меша са рељефним фигуративним облицима уз потребу да им се да текстуално значење.

Фото: Танјуг (Видео)

"Микине много пута прецртане и уоквирене белешке делују као цртежи. У почетку су речи па и цели параграфи били уписани на полеђину дела или около слике у виду хумористичког детаља или посвете онима којима је дело поклоњено или у виду описа визије из његове маште. Затим су постепено били уписани у саму слику. Моја намера је била да његове слике сагледамо као продужетак његове песничке мисли", објаснио је Антић.

Зато је речи свог оца одштампао и поставио као својеврсне легенде, а ту су и Микини коментари који објашњавају насликане призоре, као и његова кратка размишљања о уметности која су настала у кафанама, возовима или код пријатеља.

У Малој галерији Антић је урадио на лицу места своју инсталацију "Недовршена форма 3", претходне две је започео у баштама Париза и националним парковима Америке.

"Овде се ради о вештачкој биљци на чијим гранама се налазе листови са питањима, а та питања су произашла из мојих размишљања да ли се оно што називамо уметношћу камуфлаже може се сматрати делом савремене уметности", објаснио је Антић. 

Изложба радова Мирослава Мике Антића биће отворена у Великој галерији до 27. октобра, док ће изложба инсталације Игора Антића бити представљена публици у Малој галерији до 13. октобра.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести