Почела манифестација "Дани Милоша Црњанског" у Матици српској

У Матици српској јуче је почела манифестација “Дани Милоша Црњанског”. „Црњански је једна важна мера ствари.
1
Фото: Дневник/Б. Лучић

И ту меру ствари морамо ваљано да очувамо. Отуда и ови програми. Аки ми знамо ко је Милош Црњански, онда ће свима нама бити много лакше  да се снађемо у разним ситуацијама у којима треба препознати праве вредности, да бисмо те вредности очували у самима себи”, поручио је отварајући манифестацију председник најстаријег српског књижевног, културног и научног друштва проф. др Драган Станић.

Први програм „Дана Милоша Црњанског” посвећен је био тумачима његовог дела, с посебним акцентом на стваралаштво недвано преминулог Александра Петрова (1938 - 2021), приљежног истраживача и врло занимљиве књижевне фигуре, сталног члана Матице српске и дугогодишњег сарадника Летописа, аутора првог докторског рада у српској књижевној теорији о поезији писца „Сеоба”, а одбранио га је 1971. године у Загребу.

„Његов најзначајнији студијски допринос тумачењу дела Милоша Црњанског је објављен и као књига Поезија Црњанског и српско песништво. Посебно занимљива је примена формалистичко-структуралистичког метода на изучавању поезије Милоша Црњанског, што је била највећа могућа иновација. Јер до тада је Црњансково дело тумачено углавном са становишта идеја, из перспективе социјалног амбијента...”, навео је проф. Станић.

У свечаној сали Матице српске данас у 18 часова биће књижевнику Слободану Владушићу уручена награда „Бескрајни плави круг” за роман „Омама”

Касније јуче представљена је и монографија “Агон и меланхолија (живот и дело Милоша Црњанског)” проф. др Горане Раичевић (Академска књига, 2021), а манифестација се данас наставља округлим столом посвећеним  „Дневнику о Чарнојевићу“поводом 100 година од првог објављивања тог романа. Учесници овог разговора ће бити писци и теоретичари из Новог Сада Лидија Мустеданагић, Горана Раичевић, Горица Радмиловић, Бојана Поповић, Настасја Писарев и Милан Мицић, као и Бојан Јовановић (Ниш), Зоран Суботички (Бечеј), Александар Петровић (Београд), Александра Стевановић (Крагујевац) и Младен Шукало (Бања Лука).

У наставку програма у свечаној сали Матице српске данас у 18 часова биће уручена награда “Бескрајни плави круг” овогодишњем добитнику Слободану Владушићу за роман “Омама” (Лагуна, Београд). Овим романом Владушић је одао почаст делу Милоша Црњанског, премреживши га, по оцени жирија, профињеним дијалогом са његовим целокупним делом.     

М. С.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести