Почео рад на филму "Сербија, 100 година након Солуна"

БЕОГРАД: У Београду је почео рад на документарно-играном филму "Србија, 100 година након Солуна" редитеља Ивана Живковића, који би требало да буде реализован до половине јесени.
1
Фото: Tanjug

Филм, за који је сценарио написао Милош Рајковић преиспитује улогу Солунског фронта у нашој историји, улогу Србије у међународној заједници тада али и данас, преносе Вечерње новости.

"Филм ће пружити неку врсту новог погледа и на сам тај велики историјски догађај, који је верујем доста познат, и пре свега на улогу Србије, на то колико је тада била награђена од међународне заједнице за своје жртве, али и на то где смо данас, век касније", рекао је Живковић.

Према његовим речима, Солунски фронт је био само полазна тачка ауторима за преиспитивање историје Србије.

Он је додао да ће играном формом и кроз приче историчара и савременика покушати да пронађе одређене одговоре.

"Пре сто година, ми смо заложили Србију за нешто, а да ли је то баш ово што живимо данас или нешто друго... На то питање, као и на оно - да ли је Србија можда на прагу да постигне историјску зрелост - покушаћемо да пронађемо одговор како кроз играну форму тако и кроз приче историчара и савременика", рекао је Живковић и додао да му је драго што је Министарство културе препознало и на конкурсу подржало идеју о пројекту на коме историчари и сценариста увелико раде, а који ће се делимично снимати и у Солуну.

Живковић је режирао телевизијске серије "Миле против транзиције", "Позориште у кући", "Вере и завере".

Познат је и као коредитељ прве сезоне и главни редитељ друге сезоне серије "Убице мог оца" и девете епизоде серије "Сенке над Балканом".

Тренутно завршава реализацију тв серије "Корени" по роману Добрице Цхосића.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести