Поете свих земаља, уједините се!

Новооснована “Песничка република” добила је протеклог викенда на истоименој манифестацији у Банатском културном центру у Новом Милошеву своје прве држављане,

 а за њеног председника именован је новосадски песник Симон Грабовац. Устав “Песничке Републике” написао је  директор БКЦ-а Радован Влаховић, чланови владе постали су др Зоран Ђерић, Фрања Петриновић, Горан Ибрајтер, Сенка Влаховић Филипов и Јован Гверо, док је педесетак аутора од Немачке до САД добило титуле „амбасадора” и „почасног конзула”.

– Културни центар из Новог Милошева је упутио позив песницима да се окупе под једну капу“. Мало ме то подсећа на парафразу познате комунистичке пароле: „Пролетери свих земаља, уједините се!“, која би могла да звучи и као: „Песници свих земаља, уједините се!“ Наравно, без обзира на државне границе, па и језичке и поетичке разлике. Тако нешто је могуће, али само условно и метафорички. „Песничка република“ је ипак само нова утопија – вели за „Дневник” др Зоран Ђерић.

– Нисам заговорник оног познатог Платоновог прогона песника из власти, нисам за прогоне уметника уопште, мада се у пракси често показивало да они не умеју да владају, да доносе нереалне процене и оцене, па да им је боље да остану на терену који најбоље познају – а то је књижевност сама. Тако доживљавам и ову идеју песничке републике, пре свега као прилику да се на једном месту и једним поводом окупе песници из различитих средина - па и држава - и прогласе, симболички, свог председника и своју државу са једним уређењем и својим правилима. Нека им је са срећом!

Манифестација, на којој је своје стихове говорило око 120 аутора из 43 града из Србије и региона, проистекла је, иначе, из Европског фејсбук песничког фестивала, који Банатски културни центар традиционално организује на Салону књиге у сарадњи са Новосадским сајмом. 

М. С.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести