Позориште младих добило Оф сцену

Премијером представе „Разговори у четири ока”, Позориште младих је синоћ отворило Оф сцену, нов простор за представе младих аутора. Идеја о отварању Оф сцене појавила се из потребе,

како кажу у Позоришту младих, за новим иницијативама и жеље да своја врата отворе младима.

- Репертоар ове сцене ће се формирати и реализовати на неколико начина. Најпре кроз селекцију редитељских испита дипломских и мастер радова, које би могле да се изводе код нас, а неке би могле и да остану на сталном репертоару. Затим кроз самосталне пројекте у којима би се примењивале различите позоришне технике и начини позоришног истраживачког рада. У оквиру овог сегмента подразумевамо и нове форме луткарског театра - објашњава в.д. директора Позоришта младих редитељка Емилија Мрдаковић.

Координатор Оф сцене је редитељ Борис Лијешевић, за кога Емилија Мрдаковић сматра да је права особа да покрене ову инициативу јер, осим што је изврстан редитељ, у свакодневном је контакту са студентима Академије уметности у Новом Саду. Како он каже, позоришта у Новом Саду одувек су наклоњена студентима драмског одсека АУНС, који у позоришним фундусима налазе декоре и костиме за своје испитне представе.

- Студенти такође добијају прилику да своје представе изводе на актуелним градским сценама, а неке од тих представа остају на мјесечним репертоарима. Отварањем Оф сцене, Позориште младих позива студентске продукције да званично постану равноправан дио репертоара ове куће. Академија ће тиме, поред своје актуелне сцене у мултимедијалном центру АУНС, у којем наступа академско позориште “Промена”, добити простор неколико пута мјесечно када ће грађани Новог Сада моћи да стекну увид и у тај сегмент позоришног живота Новог Сада, док ће студенти добити прилику да се покажу и искушају и пред публиком, другачијом од оне која посјећује испитне представе на АУНС - напомиње Борис Лијешевић, додајући да планирају и радионицу документарног позоришта.

Прва премијера Оф сцене била је уједно и српска праизведба драматизације чувеног Бергмановог романа “Разговори у четири ока”, у режији Момчила Миљковића. Настала као мастер рад студената глуме Мие Радовановић, Иване Аyић и Данила Миловановића, представа је на Академији оцењена као рад који превазилази њене оквире и, по речима Лијешевића, заслужује да буде виђен и вреднован и у професионалним окружењу.

- Када смо је завршили, сви смо осећали да та представа заслужује место у неком професионалном позоришту. Зато је за нас велика ствар отварање Оф сцене у Позоришту младих, јер би то убудуће могла да буде прилика за све редитеље и глумце, који тек започињу своје каријере, да покажу шта умеју. Позориште младих сигурно није усамљено у покушајима да промовише младе уметнике, али отварањем ове сцене има тенденцију да привуче у већем броју млађу публику која би сигурно била заинтересована да види какве теме окупирају њихове вршњаке који се баве позориштем. То би свакако добро пристајало овом позоришту, с обзиром на његово име - каже Миљковић.
Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести