Документарни филм и књига "Душу ми нису убили" на Београдском сајму

БЕОГРАД:  На 62. Међународном Сајму књиге у Београду одржана је промоција пројекта "Душу нису убили", који се  састоји од истоименог документарног филма и књиге сведочења "Душу нису убили" аутора Мире Лолић Мочевић (новинара и публицисте) и историографске монографије "Затирање Срба у Босни и Херцеговини у 20. веку", аутора доцента др Драге Мастиловића, декана Филозофског факултета у Источном Сарајеву.
1
Фото: Tanjug

По први пут на једном месту о страдању српских цивила у Босни и Херцеговини у свим ратовима у 20. веку говоре очевици, страдалници, потомци и историографска грађа. 

Како се наводи у саопштењу ТВ Храм, поред патријарха српског Иринеја, промоцији је присуствовао и министар културе и просвете и Влади Републике Српске Дане Малешевић.

Екипа документарног филма, предвођена аутором Миром Лолић Мочевић са историчаром Драгом Мастиловићем, пролази Босном и Херцеговином и преноси историјске податке, снима просторе најмасовнијих страдања, бележећи у каквом су стању спомен простори, а оном што се на тим просторима дешавало сведочиле су жртве из задња два рата и потомци страдалих из Великог рата. 

Како се наводи, пројекат покушава да нађе одговор на питања: Коме је сметао српски православни народ у БиХ који тамо живи најмање од 9. века , када, за кога је и где основан први конецентарциони логор у Европи, колико је Срба ушло у 20. век у БиХ а колико изашло, које и на који начин прекршио све међународне конвенције о заштити цивила, зашто је страдала Српска православна црква у БиХ, на које начине су страдавали српски цивили, зашто су Сарајево и Сребреница симболи српског нестајања и зашто нема правде у Босни и Херцеговини?

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести