Аудиција за улоге у мјузиклу „Село Сакуле а у Банату”

Српско народно позориште објавило је да ће у среду, 17. маја од 10 до 15 часова на Камерној сцени одржати аудиција за представу „Село Сакуле, а у Банату“.
sekule, Pozorišni muzej Vojvodine
Фото: Позоришни музеј Војводине

У питању је мјузикл, по тексту Зорана Петровића, који ће режирати Владимир Лазић, а композитор ће бити Габор Ленђел.

Кандидати за аудицију треба да припреме текст Мирка, а кандидаткиње текст Косане, главних ликова у овој представи. Такође, треба и да отпевају једну песму из староградског репертоара.

Старије генерације памте антологијску представу „Село Сакуле, а у Банату“, коју је 1969, по истоименој књизи Зорана Петровића, режирао Димитрије Ђурковић. Легендарне улоге у овој представи остварили су Мира Бањац и Иван Хајтл, и за њих добили Стеријине награде 1970, а и представа је тада проглашена за најбољу.

Борислав Михаловић Михиз је, пишући о овој Петровићевој књизи, истакао да је то и “хроника једног села кроз историју, пространа панорама нарави и обичаја, успомене једног бившег сељачета, албум жанр - слика, оговарање комшилука преко плота, читуља судбина, сликовница карактера, тврде сељачке јаве и загробне поезије смрти, једном речју, прича о том како о животу и смрти раде сељаци уопште, па онда још и баш сељаци села Сакула, ту и тачно крај Тамиша, а у Банату”.

Није тешко замислити Миру Бањац и Ивана Хајтла како су својим улогама у тој представи необично снажно оживели овакву слику. Сада позориште тражи не само њихове наследнике у глуми, већ и оне који ће умети и да отпевају неку банатску или сличну мелодију.

Владимиру Лазићу мјузикл није непознат жанр, у овој сезони га је већ режирао у београдском Позоришту на Теразијама. И тада је од драмске представе, тачније Нушићеве комедије “Мистер Долар”, Лазић начинио мјузикл. Наш познати композитор Габор Ленђел, аутор и филмске и музике за позориште, за овај мјузикл ће компоновати сонгове.            

Тражени текст за ову аудицију се преузима на интернет сајту Српског народног позоришта.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести