Балет „Охридска легенда” и опера „Тоска” у СНП-у

„Охридска легенда“ Стевана Христића, последњи балет на сцени Српског народног позоришта у кореографији и режији Владимира Логунова, који је ових дана преминуо, биће изведен вечерас у 19 часова на сцени „Јован Ђорђевић“ нашег најстаријег театра.
2
Фото: Срђан Дорошки

Хором и Оркестром СНП-а диригује Александар Којић, а учествују прваци, солисти и бројни ансамбл Балета СНП-а. Катарина Кљајић игра улоге Биљане и Бисерке, а Марко је Самјуел Бишоп, док у улози Везира наступа Милан Иван.

По речима маестра Александра Којића, Христићева “Охридска легенда“ је први српски и у многим елементима непревазиђени национални балет, дело које прожимају мелодије чувених “Пушчи ме” и “Биљана платно белеше”, народне музике из Врања. За либрето је Христићу послужила народна легенда о девојци, турској робињи, која се чудесно спасава, претварајући се у голубицу и тако лети у слободу.

- Овај балет сам схватио као што је и композитор Стеван Христић назначио – као балет у четири слике. Пратио сам његове записе о свакој сцени и трудио сам се да их остварим тако да буду јасне данашњем гледаоцу. Кореографија се ослања на класичан балет, што данас недостаје публици - објашњавао је Логунов. - Трудио сам се да народна игра у кореографији буде заступљена у оној мери колико је то прихватљиво да играчи, који су школовани на класичној основи балета, ипак осете начин и дух извођења народне игре, као и да однос међу ликовима буде јасан и разумљив.

На репертоару СНП-а 18. новембра биће Пучинијева опера “Тоска”. У улози Флорије Тоске, славне певачице, биће Свитлана Декар, а улогу сликара Марија Каварадосија певаће Александар Саша Петровић, док ће Барон Скарпија, шеф полиције, бити Небојша Бабић. Уз остале солисте, учествују оркестар и хорови СНП-а, под диригентским вођством Александра Којића.

На фону историјских догађаја из доба Наполеона, с изразито политичким карактером, одвија се једна снажна драма љубави, пуна страсти и љубоморе, а која се трагично завршава. То је био сиже популарне драме “Тоска” коју је написао познати француски драмски писац Виктор Сарду крајем  19. века. Пучини је видео ту драму у извођењу велике француске глумице Саре Бернар, приликом њеног гостовања у Милану...”, подсећа Младен Сабљић.  

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести