Балет Српског народног позоришта такође чека поновно дизање завесе

Балет Српског народног позоришта ове године прославља велики јубилеј – 70 година постојања, и припала му је част да премијером нашег најпознатијег и најзначајнијег балета „Охридска легенда“ обележи овогодишњи дан Српског народног позоришта 28. марта.
Приватна архива/Тони Ранђеловић
Фото: Приватна архива/Тони Ранђеловић

Али, и ова премијера дели судбину других отказаних догађаја, и као и остали чека неко безвирусно време. Догодило се то у, чини се, најнепогоднијем тренутку, управо пред премијеру и дан СНП-а, у јеку сезоне, када Балет СНП-а прославља јубилеј дуго најављиваном и припреманом „Охридском легендом“ Стевана Христића, у кореографији Владимира Логунова.

- Толико труда и рада смо уложили, било би и величанствено и лепо да смо ову премијеру сада реализовали. Јако нам је жао што је дошло до свега овога. Сви су били укључени у овај пројекат, почев од дирекције, до уметника, технике, кројачица, обућара... Све је било спремно да станемо пред публику 28. марта. Ово је тужна и тешка ситуација за наш балет, али ипак је најважније да останемо здрави – напомиње за наш лист директор Балета Српског народног позоришта Тони Ранђеловић, верујући да ће их публика разумети и да ће се сигурно стрпети.

Балет је, иначе, посебно погођен овом ситуацијом у којој је забрањено кретање и окупљање, јер почива на физичкој спремности. У оваквим условима балетски играчи, како подсећа Ранђеловић, не могу да вежбају под стручним надзором и да одржавају кондицију, јер тако нешто је немогуће индивидуално постићи.

Али, нису проблем само премијера „Охридске легенде“ и спремност играча, већ су цела ова и наредна сезона сада под знаком питања, а, како додаје Ранђеловић, све је било спремно да се ради.

- Урушиће се комплетан репертоар, чак је неизвесно и оно што смо планирали у наредној сезони. У новембру је требало да балетску сезону отворимо премијером „Копелије“ Леа Делиба у кореографији Ђуле Харангоза, који је управо ових дана требало да дође у Нови Сад, на договоре око рада на овој представи – наводи Тони Ранђеловић детаље о новој сарадњи са овим гостом из Мађарске, који је на сцену СНП – а поставио „Дон Кихота“.

Још један велики подухват ће морати да се поново уговара и прецизира, а ради се о „Мадам Батерфлај“, заједничком пројекту са аустријском компанијом „Еуропа балет“, који се ради у сарадњи са ЕПК Нови Сад 2021 и Аустријским културним форумом. Како Ранђеловић подсећа, ова светска праизведба балетске верзије „Мадам Батерфлај“, у кореографији и режији Петера Бројера, требало би да се догоди у мају 2021, најпре у Новом Саду који ће тада већ понети титулу ЕПК, а затим у Санкт Полтену у Аустрији.  

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести