Бе­о­град­ски фе­сти­вал игре са три пред­ста­ве го­сту­је у Но­вом Са­ду

По­сле на­сту­па чу­ве­ног Њу­јорк си­ти ба­ле­та 13. мар­та у Но­вом Са­ду у окви­ру про­гра­ма 17. Бе­о­град­ског фе­сти­ва­ла игре го­сту­ју и аме­рич­ка BodyTraf­fic гру­па (24. март), ар­ген­тин­ска тру­па Un Poyo Ro­jo (25. март) као и степ зве­зде Бро­две­ја (5. април)
U ime Grada Novog Sada pozdravne reči uputio je gradonačelnik Miloš Vučević Foto: Tanjug/J.Pap
Фото: У име Града Новог Сада поздравне речи упутио је градоначелник Милош Вучевић Фото: Танјуг/Ј.Пап 

Бе­о­град­ски фе­сти­вал игре у свом 17. из­да­њу под сло­га­ном „Чи­ста сен­за­ци­ја“ од 21. мар­та до 12. апри­ла пред­ста­ви­ће 17 ком­па­ни­ја умет­нич­ке игре из 12 зе­ма­ља, са 23 ко­ре­о­граф­ска ко­ма­да, најављено је на представљању Фестивала у Градској кући у Новом Саду којем су присуствовали градоначелник Милош Вучевић, покрајинска секретарка за културу Драгана Милошевић и директорка Фестивала иге Аја Јунг.

Тру­пе сти­жу из Фран­цу­ске, Бел­ги­је, Ита­ли­је, Шпа­ни­је, Не­мач­ке, САД, Изра­е­ла, Ка­на­де, Хо­лан­ди­је, Ар­ген­ти­не, Хр­ват­ске и Бра­зи­ла. Ка­ко је већ низ го­ди­на но­во­сад­ска пу­бли­ка и на­ви­кла део про­гра­ма ће би­ти из­ве­ден и у Срп­ском на­род­ном по­зо­ри­шту.

Фе­сти­вал игре ће ове го­ди­не има­ти ре­пре­зен­та­тив­ну на­ја­ву. Не­де­љу да­на пре зва­нич­ног отва­ра­ња у Но­вом Са­ду 13. мар­та, а у Бе­о­гра­ду дан ка­сни­је го­сту­ју пр­ва­ци и со­ли­сти чу­ве­ног Њу­јорк си­ти ба­ле­та ко­је пред­во­де зве­зде Стер­линг Хил­тин и Да­ни­јел Ул­брехт. Они ће из­во­ди ко­ре­о­гра­фи­је Жор­жа Ба­лан­ши­на, Џеро­ма Ро­бин­са, Кри­сто­фе­ра Вил­до­на и Јо­ха­на Ко­бор­га.

У име Града Новог Сада поздравне речи упутио је градоначелник Милош Вучевић, који је истакао да за љубитеље уметности игре и балета ово јесте светски догађај, на који је и Нови Сад поносан.

- Бе­о­град је за­хва­љу­ју­ћи овом фе­сти­ва­лу по­стао ва­жна ста­ни­ца у би­о­гра­фи­ји умет­ни­ка ко­ји кре­и­ра­ју трен­до­ве у обла­сти умет­нич­ке игре и по­зо­ри­шта, ме­сто где се от­кри­ва­ју но­ве про­дук­ци­је и са јед­на­ком па­жњом пред­ста­вља­ју по­зна­ти и мла­ди ауто­ри - на­во­ди Аја Јунг, осни­вач и ди­рек­тор Фе­сти­ва­ла. - Ак­ту­ел­ност про­гра­ма од­ре­ди­ла је по­зи­ци­ју ма­ни­фе­ста­ци­је на ме­ђу­на­род­ној ма­пи, док ви­со­ки стан­дар­ди и хра­бро уво­ђе­ње но­вих ко­ре­о­граф­ских ру­ко­пи­са и есте­ти­ке, уна­пре­ђу­ју оче­ки­ва­ња пу­бли­ке и дик­ти­ра­ју иза­зо­ве кре­и­ра­ња са­др­жа­ја. От­кри­ва­ју­ћи игру кроз ње­не вр­хун­ске до­ме­те, фе­сти­вал је на пу­ту до се­дам­на­е­сте го­ди­не, при­до­био број­ну пу­бли­ку. Од осни­ва­ња је пред­ста­вље­но пре­ко 400 ко­ре­о­граф­ских оства­ре­ња, док по­след­ње еди­ци­је пра­ти око 23.000 гле­да­ла­ца и 120 акре­ди­то­ва­них но­ви­на­ра из зе­мље и ино­стран­ства. Ма­ни­фе­ста­ци­ја пру­жа не­мер­љи­ву по­др­шку свим за­ин­те­ре­со­ва­ним игра­чи­ма, пе­да­го­зи­ма, ко­ре­о­гра­фи­ма и пред­став­ни­ци­ма свих умет­нич­ких обла­сти, ка­ко у Ср­би­ји, та­ко и у ре­ги­о­ну. По­ред дра­го­це­них ин­фор­ма­ци­ја и зна­ња, сти­пен­ди­ја и ан­га­жма­на, успе­шне про­дук­ци­је са срп­ским игра­чи­ма пот­пи­су­ју упра­во ино­стра­ни ко­ре­о­гра­фи ко­је је фе­сти­вал пред­ста­вио.


Фото: Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Фото: Танјуг/Ј.Пап 

Милошевић: Покрајина ће остати традиционалан партнер Београдском фестивалу игре

„Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама били су и остаће традиционалан партнер Београдском фестивалу игре, који је захваљујући својим успесима мапирао нашу земљу на светској балетској сцени савременог плеса“, рекла је данас у Градској кући у Новом Саду на конференцији за новинаре уочи почетка 17. Београдског фестивала игре, Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Она је изразила задовољство што се ове године обележава и 70 година од оснивања балета у Српском народном позоришту и што се овај значајан јубилеј заокружује наступима великих светских играча, кореографа и ансамбала у којима ћемо сви уживати.

„Значај Београдског фестивала игре тим је већи што су сваке године извођачи, бар неки од њих, наступали и у Новом Саду, што нас је додатно мапирало, као достојну Европску престоницу културе“, рекла је Драгана Милошевић.


Фе­сти­вал игре ће отво­ри­ти 21. мар­та у Са­ва цен­тру Дре­зден Франк­фурт ком­па­ни­ја игре са ко­јом је чу­ве­ни ко­ре­о­граф Ја­ко­по Го­да­ни, пе­ти ла­у­ре­ат На­гра­де “Јо­ван Ћи­ри­лов” за ко­ре­о­граф­ски трип­тих из­ве­ден у окви­ру прет­ход­ног фе­сти­ва­ла, при­пре­мио про­грам по­себ­но кре­и­ран за бе­о­град­ску пу­бли­ку. Ин­спи­ри­сан вр­хун­ским игра­чи­ма сво­је тру­пе, али и умет­ни­ци­ма ко­је је упо­знао у Бе­о­гра­ду, Го­да­ни при­пре­ма спек­такл за пам­ће­ње. Пред­ста­ву ће пра­ти­ти ор­ке­стар Бе­о­град­ске фил­хар­мо­ни­је, а ди­ри­гент је Хел­мут Реј­чел Сил­ва.

Ове го­ди­не но­во­сад­ски по­кло­ни­ци умет­нич­ке игре би­ће у при­ли­ци да ви­де три пред­ста­ве. Го­сто­ва­ње за­по­чи­ње 24. мар­та у СНП на­сту­пом аме­рич­ке BodyTraf­fic гру­пе из Лос Ан­ђе­ле­са, свет­ског цен­тра умет­нич­ке игре, ко­ји ће пред­ста­ви­ти де­ла три из­у­зет­на ко­ре­о­гра­фа. “Пра­ши­на” ту­ма­чи си­ле ко­је по­кре­ћу са­вре­ме­но дру­штво, кроз сна­жан по­крет и му­зи­ку слав­ног Хо­фе­ша Шех­те­ра. “(Не)ствар­ни умо­ви” Фер­нар­да Хер­нар­да Ма­га­да­на ко­га смо као игра­ча гле­да­ли у по­став­ка­ма Хо­ланд­ског те­а­тра игре, за­сни­ва се на исти­ни­тој при­чи о Сан­ти­ја­гу, мен­тал­ном бо­ле­сни­ку са ти­пом ши­зо­фре­ни­је у ко­јој је осо­ба уве­ре­на да је члан по­ро­ди­це за­ме­њен иден­тич­ном лич­но­шћу. Ан­тон Ла­ки осми­слио је “Скри­ве­не игре: По­гла­вље 1” ко­ри­сте­ћи је­дин­ствен по­крет и про­дор­не сли­ке ка­ко би пу­бли­ку по­вео у та­јан­стве­ни свет.


Фото: Директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг Фото: Танјуг/Ј.Пап  

Јунг: Долазе врхунски извођачи

Директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг изразила је велику захвалност свима који су овај фестивал од првог дана препознали као један од оних који, кроз доживљај игре и савременог плеса, на најбољи начин промовишу ову земљу. Према њеним речима, као и претходних година, тако и ове, долазе врхунски извођачи, пре свега звезде „Њујорк сити балета“, који ће први пут наступити у Србији, а посебан је доживљај видети степера Семјуела Смита, чије су ноге тренутно „најскупље на свету“.


Дан ка­сни­је, 25. мар­та пред но­во­сад­ском пу­бли­ком ће на­сту­пи­ти мла­да ар­ген­тин­ска тру­па Ун Поyо Ро­јо из Бу­е­нос Ај­ре­са са ко­ма­дом истог на­зи­ва ко­ји су кри­ти­ча­ри опи­са­ли као “нај­бо­љу од нај­бо­ље фи­зич­ке ко­ме­ди­је”. Овај ко­мад је до­био на­гра­ду пу­бли­ке прет­ход­ног Би­је­на­ла игре у Ве­не­ци­ји. За­ни­мљив спој умет­нич­ке игре, спор­та, не­сва­ки­да­шњег ху­мо­ра, акро­ба­ти­ке и сек­су­ал­но­сти. Ко­мад ко­ри­сти го­вор те­ла за ис­тра­жи­ва­ње гра­ни­ца са­вре­ме­ног из­ра­за, кроз на­из­глед оби­чан по­крет, а за­тим и не­ве­ро­ват­не на­кнад­не ин­тер­пре­та­ци­је у фор­ми про­во­ка­ци­је или по­зи­ва да се до­бро и искре­но на­сме­је­мо.

Бе­о­град­ски фе­сти­вал игре пр­ви пут ће пред­ста­ви­ти бро­двеј­ске зве­зде, и то игра­че ко­ји су не­над­ма­шни у сво­јим ци­пе­ла­ма за сте­по­ва­ње, ну­де­ћи но­во и са­свим сен­за­ци­о­нал­но ис­ку­ство. Џеј­сон Са­мју­елс Смит и Di­vi­ne Rhytam Pro­duc­ti­ons на­сту­па­ју у Но­вом Са­ду 5. апри­ла. “Ни­ка­да не­ће­те по­гре­ши­ти ако ода­бе­ре­те пред­ста­ву ап­со­лут­них бро­двеј­ских степ шам­пи­о­на, као што су Џеј­сон Смит, Де­рик К. Грант и Дор­ми­ши­ја... Ком­би­на­ци­ја тро­стру­ке со­нич­не прет­ње и ин­тим­но­сти је фа­сци­нант­на… У пи­та­њу је је­дан од нај­ком­плет­ни­јих на­сту­па ове или би­ло ко­је се­зо­не”, ре­чи су ко­јим кри­ти­ча­ри пре­по­ру­чу­ју ову пред­ста­ву..

По­ред ове три ком­па­ни­је умет­нич­ке игре у Бе­о­гра­ду ће на­сту­пи­ти још 14 у бо­га­том про­гра­му фе­сти­ва­ла пред­ста­вља­ју­ћи ка­ко тру­пе, игра­че та­ко и чу­ве­не ко­ре­о­гра­фе. Слав­на Шан­тал Ши­ва­лин­га­па сво­ју игру те­ме­љи на при­ка­зи­ма Ши­ве, а ам­стер­дам­ска Ком­па­ни­ја Ја­ко­ба Ал­бо­ма ин­спи­ри­са­на је опу­сом Ба­сте­ра Ки­то­на. На­ја­вљен је и до­ла­зак ком­па­ни­ја Ин­бал Пин­то из Тел Ави­ва, Ла Ве­ро­нал из Ма­дри­да, Ер­ве­ја Ку­би­ја из Ка­на, као и слав­не игра­чи­це Ли­збет Гру­ве за ко­ју је нај­бо­ље ра­до­ве кре­и­рао Јан Фа­бр. Про­грам чи­не и на­сту­пи Ба­ле­та Хр­ват­ског на­род­ног ка­за­ли­шта из Ри­је­ке, као и Але­сан­дра Шја­ро­ни­ја са ко­ма­дом “Ав­густ” ко­ји му је до­нео Злат­ног ла­ва у Ве­не­ци­ји, про­шле го­ди­не, Ша­ја Ку­бле­ра из Ван­ку­ве­ра, Ри­је Ро­дри­геш из Рио де Жа­не­и­ра, Ком­па­ни­је Сил­ви­је Гри­ба­у­ди из Ве­не­ци­је, Оли­ви­јеа Ди­боа из Па­ри­за. Фе­сти­вал за­тва­ра 12. апри­ла Ба­лет џез из Мон­тре­а­ла пред­ста­вом ко­ја чи­ни омаж слав­ном пе­сни­ку и кан­та­у­то­ру Ле­о­нар­ду Ко­е­ну.

Н. По­пов

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести