Београдско балетско такмичење од 15. до 18. октобра 2020.

БЕОГРАД: Београдско балетско такмичење биће одржано од 15. до 18. октобра 2020. године у организацији Националне фондације за уметничку игру, најављено је данас у Скупштини града Београда.
balet pix
Фото: pixabay.com

Ново, уједно и прво међународно балетско такмичење у Београду, креирано је са циљем да понуди највиши квалитет, подсржи домаћу сцену уметничке игре и представи младе играче из Србије, региона и Европе најцењенијим стручњацима и институцијама из ове области.

Главна такмичарска сцена биће београдско Народно позориште, а балетске сале Националне фондације за уметничку игру користиће се за мајсторске часове и пробе

Аја Јунг, директорка Националне фондације за игру и Београдског фестивала игре, напоменула је да су деца из Србије протекелих година присутна на међународним балетским такмичењима у Литванији, Хрватској, Италији, Немачкој, Грчкој...

"У протекле две године наша деца су са такмичења донела прегршт медаља и стипендија за наставак школовања. За ученике балетскох школа, такмичења су на неки начин циљ. Србија има мало балетских школа и балетских студија, недовољно педагога. Нема ни довољно балета и уметничке игре поготову ако одете из Београда и Новог Сада и због тога имамо све мање публике и све мање примећујемо балетске таленте" казала је Јунг.

Због свих тих околности у којима се налази уметничка игра, према њеним речима, свака професионална иницијатива и свака подршка уметничкој игри је веома важна.

"Заједно са Јованом Веселиновићем, прваком Балета Народног позоришта у Београду осмислила сам међународно балетско такмичење које има за циљ да изађе из српске престонице и да наш град буде центар света за време трајања такмичења као што је то случај са Београдским фестивалом игре. Наш циљ је да популаризујемо уметност међу децом и регрутујемо нове генерације играча, и нове генерације публике, али и да представимо талентоване младе играче и врхунске стручњаке нашој стручној јавности и публици", казала је Јунг.

Јован Веселиновић каже да ће такмичење бити подељено по различитим старосним категоријама.

"Почињемо од групе коју ће чинити деца од 12 година. То није пракса на такмиченима због обимне организације, али наша идеја је да се најмлађи плесачи нађу уз младе играче из реномираних школа. Најстарију категорију чиниће млади играчи старости од 18 до 23 годне. Реч је о играчима који су на крају свог школовања, на крају усавршавања и верујем да ће бити одличан пример младим играчима на такмичењу", казао је Веселиновић.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести