БФИ: Аргентинска компанија сутра гостује у Новом Саду

НОВИ САД: Београдски фестивал игре сваке године неке од својих програма представи и публици у Новом Саду. Овогодишње 17. издање због пандемије коронавируса померено је са пролетњих термина на јесење, али ће сва планирана гостовања светских компанија бити реализована ове или наредне године, а купљене улазнице важе за нове датуме.
u
Фото: BFI

Новосадска публика ће сутра у Српском народном позоришту бити у прилици да види представу компаније Un Poyo Rojo из Буенос Ајреса, која вечерас наступа у Београду. Прошле године ова аргентинска трупа освојила је награду публике на Бијеналу игре у Венецији. Ова представа Алфонса Барона и Лућијана Роса, који су и аутори кореографије, у режији Ермеа Гаида, најављује се као занимљив спој уметничке игре, спорта и сексуалности, али и мешавина акробатике и хумора. Актери користе говор тела за истраживање граница савременог израза, у погледу покрета и његових накнадних интерпретација, наводе организатори указујући да се може сматрати наивним приказом, кичем и клишеом, да се могу пронаћи и друге бројне интерпретације које му се могу приписати, али и даље овај комад остаје упадљив приказ низа физичких и духовних могућности људског бића…

Пре више од десет година Лућијано Росо је са Николасом Пођијем саставио дует са комичним елементима како би пронашли начине да кроз покрет прикажу различите односе између два мушкарца, користећи елементе игре и позоришта... Неколико година касније, стигла је подршка за развијање целовечерње представе.

Ерме Гаидо је позоришни редитељ који је за протекле три деценије учествовао у низу позоришних, филмских и пројеката уметничке игре, који су гостовали по свету. Са образовањем из пет стилова игре, Лућијано Росо је права звезда у Аргентини. Његов јутујб канал с видео записима има милионе прегледа. Радио је на филму и у позоришту као играч и кореограф, али и наступао у бројним телевизијским емисијама. Алфонсо Барон је глумац, играч и физички перформер. Бивши врхунски спортиста који је постао играч, Барон је сарађивао са неколико најпризнатијих кореографа и трупа уметничке игре у Аргентини. Наступао је и у бројним представама позоришног, перформативног, играчког и филмског карактра.

У оквиру 17. Београдског фестивала игре 23. септембра у Новом Саду ће гостовати Балет Хрватског народног казалишта из Ријеке с представом “Чипка” у кореографији Маше Колар. Према садашњем програму звезде Њујорк сити балета би требало да наступе у СНП 7. новембра.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести