БФИ: "Чипка" Балета ХНК-а из Ријеке у Београду и Новом Саду

Pредставa "Чипка" у кореографији Маше Колар у уторак je на сцени београдског театра Мадленианум, а дан касније, 23. септембра, у новосадском Српском народном позоришту у оквиру програма Београдског фестивала игре
Iz baleta „Čipka, Baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke  Foto: Youtube/prinscreen
Фото: Из балета „Чипка, Балета Хрватског народног казалишта из Ријеке  Фото: Youtube/prinscreen

БЕОГРАД: Балет Хрватског народног казалишта из Ријеке гостује у уторак, 22.септембра, с представом "Чипка" у кореографији Маше Колар на сцени београдског театра Мадленианум, а дан касније, 23. септембра, у новосадском Српском народном позоришту у оквиру програма Београдског фестивала игре.

Гости из Хрватске стигли су данас поподне у Београд где су се с новинарима сусрели у Националној фондацији за игру.

Маша Колар не крије узбуђење пред наступ Балета ХНК-а из Ријеке у Србији.

"Привукао ме је потенцијал чипкарског умећа који подразумева вештину, фини рад, прецизност, стрпљивост и време. Каже се да је чипкарство ''најзахтевнија вештина међу занатима'' и синоним за тихи и дуги рад анонимних жена. Зато осећам одређену блискост између два телесна медија: финог ручног рада и телесног рада играча. Реч је о нематеријалној културној баштини која нам је свима блиска", казала је Маша Колар и додала да имала среће да ради са изузетном ауторском екипом.

У потрази за културним наслеђем региона, она инспирацију тражи у традицији и фолклору - од историјских списа, усмене и писане књижевности, музике, плесова и ношњи, до народне радиности, попут израде чипке.

"Желели смо да поставимо питање колико је културно наслеђе данас живо и колико нам значи. У структури и ритму чипке са острва Паг, лежи богат извор стварања, како кореографске структуре, тако и обликовања њених главних елемената попут просторних путева, вокабулара и ритма, али и развоја односа међу извођачима. Кроз тему чипке сусрећу се наше време и традиција", казала је Маша Колар.

Тена Новак Винцек је ауторка оригиналне музике за представу у којој између осталог има елемената истарског фолклора.

"Чипку" ће у Београду и Новом Саду оживати Мао Фујита, Каназир Марта, Крутова Ксенија, Орлић Лаура, Пасторини Мићеле, Патзак Тилман, Рушин Теа, Таббоућ Али, Хуерта Пардо Царлос, Матарранз Мариа, Хернандез Делмар Мариа, Прато Ницола, Свебор Згурић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести