Ближи се 63. Стеријино позорје: Фестивал отвара Небојша Брадић

НОВИ САД: Наш најпознатији позоришни фестивал Стеријино позорје, који ће ове године 63. пут бити одржан од 26. маја до 3. јуна, својом беседом отвориће Небојша Брадић, позоришни редитељ, главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС-а.
Novi Sad, centar, SNP  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Уз ову најаву, Стеријино позорје саопштило је и састав жирија 63. издања фестивала, на чијем челу је костимографкиња Маја Мирковић (председница), а чланови су: драмске списатељице Тања Шљивар и Бранислава Илић, редитељка Ксенија Крнајски и глумац Новак Билбија.

Поред костимографије, Маја Мирковић делује и на пољу визуелних уметности, теорије извођачких уметности и поезије. Ауторка је костима за више од сто позоришних представа у позориштима Србије и региона, Пољске, Скандинавије и Уједињеног Краљевства.

Међу наградама за костимографију су и две Стеријине (“Пазарни дан”, Атеље 212, “Змајеубице”, ЈДП Београд и “Казимир и Каролина”, Атеље 212).

Тања Шљивар, рођена у Бањалуци, ауторка је шест драма: “Пошто је паштета?”, “Гребање или Како се убила моја бака”, “Али град ме је штитио”, “Ми смо они на које су нас родитељи упозоравали”, “Као и све слободне ђевојке”, и “Режим љубави”. Добитница је неколико награда, међу којима су и „Борислав Михајловић Михиз” за укупно драмско стваралаштво (2011) и Стеријина награда за драму “Ми смо они на које су нас родитељи упозоравали” (2016).

Драматуршкиња и драмска списатељица Бранислава Илић, рођена у Нишу, од 2008. до 2010. радила је као драматург у Народном позоришту Београд, а објавила је три књиге драма. Њена драма “Тело” награђена је на Конкурсу Стеријиног позорја за савремени драмски текст (2008), а добитница је и награде „Борислав Михајловић Михиз” за драмско стваралаштво, међу осталим признањима.

Редитељка Ксенија Крнајски, рођена је у Новом Саду, где је такође режирала, а каријеру је започела у Београду, и ту сарађивала с низом позоришта. Савремене европске комаде режирала је, између осталих, у Народном позоришту Београд, Звездара театру, Битеф театру, а на сцени је постављала и комаде домаћих савремених писаца. Између осталог, у Српском народном позоришту је режирала “Омнибус оперу”, за коју је добила је награду публике на “Армел” фестивалу у Будимпешти (2016).

Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Новак Билбија је у својој дугогодишњој глумачкој каријери сарађивао са позориштима у Кикинди, Зрењанину и Бања Луци, а од 1985. је каријеру везао за Српско народно позориште, где је остварио бројне улоге. Одиграо је близу сто улога. Играо је и у многим филмовима и тв серијама. За глумачка остварења је вишеструко награђиван, између осталог два пута на Стеријином позорју (Ставра у “Чуду у Шаргану, 1993), (Дробац у “Путујућем позоришту Шопаловић”, 1996).

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести