Брадић: Бомбардовање прекинуло представу 1999.

ЈАГОДИНА: Глумци, новинари, редитељи, драмски писци, окупљени на 48. Позоришном фестивалу "Дани комедије" у Јагодини који је почео 20. марта, данас су се подсетили на 24. март пре 20 година када су НАТО бомбе, у 20.15, прекинуле 28. фестивал најбољих комедиографских остврења Србије, једини позоришни фестивал у свету, како тврде, кога су прекинуле бомбе.
e
Фото: Tanjug/D.Peternek, arhiva

Када је почело бомбардовање, на програму је била представа "Кокице" Бена Елтона, у режији Душана Петровића, кога је изводило Народно позориште из Београда.

Редитељ и селектор овогодишњег фестивала Небојша Брадић, који је тада био управник националног театра, данас каже: "Као управник Народног позоришта, нисам могао да пропустима да тада не будем у Јагодини".

"Представа је почела живо, публика је почела да учествује. У једном тренутку у гледалиште је ушла старија жена и почела да дозива свг рођака, или некога које већ био ту, да изађе. Ја сам схватио да се ствар на свој начин помера, да се нешто дешава за шта смо сви слутили да се не би могло догодити, али се ипак догађа, па сам пришао глумцима који су играли на сцени. Светло је било упаљено, глумци су играли, у том тренутку на сцени су били Наташа Нинковић и Иван Јефтовић, и ја сам рекао - готово је, представа се више не игра", рекао је Брадић.

"Те ''Дане комедије'', тај 24. март памтићу по томе. Када смо стигли у Београд, отишао сам у Народно позориште и ту ноћ сам провео гледајући вести и чекајући шта ће се и како даље догодити. Фестивал је био прекинут", закључио је Брадић.

"Предсатва је поцела у 20 сати, а у 20. 5 организаторима фестивалима и градској власти је у сали пренета вест Националне агенције Тањуг, да је почело бомбардовање. ''Тихо без панике, јер се бомбардовањем претило данима и било очекивано, представа је прекинута и људи су напустили салу, а мало после тога и глумци су отишли за Београд", написао је бивши новинар "Политике" из Јагодине и драмски писац и публициста Слободан Жикић (1948.- 2017).

"Људи су без речи, без гужве, панике напустили салу позоришта. Комедије су биле жртва ''Милосрдног анђела'', написао је Жикић у својој књизи позоришних критика и подвукао да "нигде у литератури није нашао да је неки фестивал у свету прекинут бомбама".

Позоришни критичар Дејан Пенчић Пољански, сећајући се те вечери 1999. године, рекао је пре 11 године на округлом столу "Какво позориште треба Јагодини", да се сала, у којој је било преко 400 гледалаца, "испразнила за пет минута, без икаквих проблема, гурања или повреда".

"Дани комедије" за 48 године постојања, осим 1999. године, нису прекидани, а 2003. године, због убиства тадашњег премијера Зорана Ђинђића били су одложени за два месеца.

Вечерас, у 20 сати, на програму фестивала је представа "Укроћена горопад" Вилијама Шекспира, у режији и адаптацији Оља Ðорђевић, у извођењу Народног позоришта у Суботици. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести