Бранка Веселиновић отвара Шести Бе:фемон

Најстарија српска позоришна, филмска и телевизијска глумица Бранка Веселиновић, која је 16. септембра прославила 100. рођендан, данас ће у родном Бечеју отворити шести по реду, Бечејски фестивал монодраме - Бе:фемон.
f
Фото: Youtube Printscreen

Биће то прилика и за разговор са овом Бечејком, рођеном са презименом Ћосић, која се прославила као глумица и хуманитарка.

-Наша кућа већ неколико година планира да у сарадњи с Позоришним музејом Војводине организује вече посвећено Бранки Веселиновић, а нема лепшег повода од века живота да посети родни град и радујемо се дружењу са њом- каже директор Градског позоришта у Бечеју др Здравко Петровић.

За овогодишњи Бе:фемон пријавио се рекордан број, чак 27, представа из Србије, Босне и Херцеговине, и Хрватске и није било лако да се одабере шест, од којих је једна на мађарском језику, које ће наступити на фестивалу до 20. октобра на сцени Градског позоришта Бечеј.

Колико год да монодрама изгледа недовољно интересантна форма за гледаоце, па из тог разлога фестивал овог формата није популаран, Бечејци су показали супротно.

-Ми смо срушили мит о томе да су монодраме незанимљиве избором квалитетних представа, а наша публика је знала то да цени. Аутори такође, па нам зато сваке године стиже већи број пријава – додаје директор Здравко Петровић.

Занимљив податак је да је на првом Бе:фемону глумица Душанка Глид Стојановић наступила с монодрамом, а на наредних пет је била чланица жирија, па се већ одомаћила у Бечеју.. Њена колегиница из Народног позоришта у Београду Хана Селимовић је и лане одлучивала о наградама на фестивалу, трећи члан жирија глумац Арпад Черник из Новог Сада једино је ново лице у жирију.

Организатор овогодишњег Бе:фемона одабрао је шест представа. Вечерас од 20 сати Слободан Бештић изводи монодраму „Моје награде“, по тексту Томаса Бернхарда у режији Маје Пелевић и продукцији Народног позоришта Београд и Културног центра Панчево. Сутра ће бити изведене две представе. У 19 сати на сцени „Радослав Златан Дорић“ представиће се Ивана Буљан Легати с монодрамом „Соба с погледом“, коју је према тексту Вирyиније Вулф “Нова хаљина“ режирала Марина Петковић Ликер. Монодраму „Ева Браун“ по тексту Стефана Колдица, у режији Едвина Ливерића и продукцији Егзит Театра из Загреба, извешће Дариа Лоренци Флац од 21 сат.

И трећег дана ће бити две представе. Од 17 сати ће на мађарском језику, уз титлове на српском језику, Габор Месарош извести монодраму „Картон и карфиол“, коју је према поезији Ота Талнаија режирао Денеш Дебреи, а продукцију потписују Позориште „Костолањи Деже“ и Позоришно удружења „Летњи биоскоп“ из Суботице. Од 20 сати монодраму „Мој живот – Прича о Исидори Данкан“,  извешће Анка Гаћеша која је и режирала, по тексту Јелене Палигорић Синковић. Последњег дана фестивала, 20. октобра у 20 сати на програму је монодрама у продукцији задарског Театра Верди „Десница: игре прољећа и смрт“, по роману „Прољећа Ивана Галеба“ Владана Деснице, а наступа Јурај Арас, који је потписао адаптацију и режију. Улазница за појединачну представу је 200 динара, а комплет за свих шест је 800 динара.

Досадашњи лауреати

Прва два Бе:фемона имала су ревијални карактер, а од трећег је постао такмичарски. Владо Керошевић из Тузле с монодрамом „Кројцерова соната“ био је победник такмичарског „првенца“ 2015. Наредне је победио Зијах Соколовић с култном монодрамом „Међуигре 0 – 24“, а лане су уручене две равноправне прве награде Милени Живановић за монодраму „Едит Пјаф“ и Загребчанину Озрену Грабарићу за представу „Дневник једног луђака“.

В. Јанков

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести