„Црни” Карађорђе близак  и Словенцима

НОВИ САД: Новосадско позориште / Ујвидеки синхаз управо се вратило са гостовања у Кишварди и Копру, а већ синоћ је, код куће, учествовало на 44. Инфанту, с представом “Фама о бициклистима”.
Crni S Doroski
Фото: С. Дорошки

Ова иста представа је и у званичном програму предстојећег Новог тврђава театра, на којем ће бити изведена 3. јула у вили Станковић у Чортановцима.  У Кишварди су протекле недеље учествовали на Фестивалу ванграничних мађарских позоришта и, како кажу, с приличним успехом играли две представе: „Црног” и „Лаку малу”. Обе представе публика је испратила громогласним аплаузом. – „Црни”, кога и домаћа публика необично воли, овде је добио сасвим другу димензију, јер је пубика изузетно реаговала и на архаични језик који се у њему чује.

Посебна прича је „Лака мала”, која је играна под циркуским шатором, пред око 500 гледалаца. Простор за глумце био је упола мањи него на матичној сцени али то као да је био нови изазов за њих, јер су представу играли фуриозно као никада до тада. „Лака мала” била је енергична, разуздана и разбарушена. Бриљирали су Иштван Кереши и Јудит Ласло (побрали су салве аплауза), а нарочито узбудљив моменат представе била је сцена у којој Силвија Крижан има своју соло деоницу - износе утиске у Новосадском позоришту.

Овогодишње издање фестивала у Кишварди за Новосадско позориште било је занимљиво из још једног разлога, јер је на њему додељена награда за животно дело глумцу Атили Гирицу, који је годинама играо и пред кишвардском публиком. Ову награду до сада су из Новосадског позоришта добили Ливиа Банка и Ирена Абрахам.

Део екипе се, после Кишварде, вратио у Нови Сад, а остали су наставили за Копер, где су на Приморском летњем фестивалу играли такође две представе: „Пиаф марше” и „Црног”.

„Све је код нас исто као и код вас, тврди копарска публика након што је одгледала фуриозни јуначки кабаре „Црни” који је изведен у ноћи 26. јуна. На отвореном, на Мартинчевом тргу, уз сасвим дискретну асисенцију галебова. Карађорђе је пред публику изашао у смирај дана и нимало дискретно је напречац освојио: пре него што су се канделабри упалили, завртео ју је неповратно у балканској вртешци страсти и глупости...

Публика је уживала и дуго, дуго аплаудирала... И опет су ту били и Италијани из Трста, колеге из Цеља, Нове Горице а нашао се и један новосадски пар који већ тридесет година летује у Копру. Кажу, Ујвидеки синхаз је њихова омиљена адреса и код куће, а нису је заобишли ни на овом словенском гостовању“, помињу у Новосадском позоришту.

Копрани су били одушевљени и представом „Пиаф марше”, бар судећи по громком аплаузу који је глумце изводио чак четири пута на поклон. У публици су били копарски љубитељи славне шансоњерке, али и Французи из Трста, тамошњег франкофоног удружења. Како додају у Новосадском позоришту, неки од њих су истакли да су гледали више десетина верзија представе о животу Едит Пјаф али да ниједна до сада није на тако дубок, емотиван и потресан начин дочарала живот и светоназор славне певачице.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести