Дама с камелијама 50. пут на сцени Народног позоришта

БЕОГРАД: Представа „Дама с камелијама", по роману Александра Диме Сина, у режији Југа Радивојевића, биће 50. пут изведена 9. октобра на Великој сцени Народног позоришта. 
dama sa kamelijama.jpg
Фото: Youtube Printscreen

"Дама с камелијама" је сентиментална и веома реалистична љубавна прича о несрећној и на смрт болесној париској куртизани Маргарити Готје, у коју се заљубљује Арман Дивал, младић из угледне породице. 

За разлику од других, бројних мушкараца, он је искрено воли. 

Маргарита узвраћа љубав и њих двоје, ношени емоцијама, заједно беже на село. Међутим, Арманов утицајни отац склапа понуду са несуђеном снајком, како би спасао част породице. Неизлечиво болесна Маргарита прихвата понуду уз услов да отац, када она умре, каже истину Арману.

У овој представи улоге тумаче Марија Вицковић (Маргарита Готје), Милош Биковић (Арман Дивал), Небојша Кундачина (Жорж Дивал) и Слободан Бештић (Гроф де Жире), Стела Ћетковић (Приданс), Калина Ковачевић (Нанин), Димитрије Илић (Варвиљ), Андреја Маричић (Гастон Рије), Милена Ђорђевић (Нишета), Лепомир Ивковић (Густав) и Бојана Стефановић (Олимпија).

Аутор адаптације је Жељко Хубач, а драматург Спасоје Ж. Миловановић.

Сценограф је Борис Максимовић, костиме је урадила Бојана Никитовић, а музику написао Корнелије Ковач.

„Дама с камелијама“ је недавно у оквиру културне размене Народне Републике Кине и Републике Србије, са великим успехом гостовала на Интернациопналном театарском фестивалу у Пекингу и у Градском театру у Шангају.

Ансамбл Националног театра боравио је у Пекингу од 4. до 10. јула, а у Шенгају од 11. до 16. јула и у том периоду представа је изведена пет пута.

Од премијере, 1. октобра 2013. године, ову мелодраму је на матичној сцени и гостовањима у землли и иностранству, видело око 20.000 гледалаца.

То је у Народном позоришту седма поставка тог дела, прожетог суптилним приказом истинске љубавне страсти, а којег је познати француски писац и драматург написао 1848. године.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести