ДАН БАЛЕТА СНП Изложба фотографија па „Враголанка”

У доњем фоајеу велике сцене “Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта, вечерас у 18 часова биће отворена изложба фотографија, а у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић” биће изведен балет “Враголанка”
 Iz baleta “Vragolanka” Foto: Aleksandar Ramadanovic
Фото: Из балета “Враголанка” Фото: Александар Радмановић

У доњем фоајеу велике сцене “Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта, вечерас у 18 часова биће отворена изложба фотографија под називом “20 година уназад: балетске премијере и обнове 1999-2019”, која представља ретроспективу балетских фотографија, плаката и избор репрезентативних костима из балетских представа које су у последњих двадесет година обележиле балетски репертоар ове куће. Овом изложбом ауторки др Милене Лесковац, театролошкиње, и мр Ивана Илић Киш, уреднице, биће обележен сутрашњи дан Балета СНП-а, који је тачно пре седамдесет година, 8. марта 1950, основана Рускиња Марина Олењина.

На отварању ове изложбе ће учествовати: Зоран Ђерић, управник СНП-а, Тони Ранђеловић, директор Балета, Добрила Новков, балетска педагошкиња, некадашња солисткиња и шеф Балета, и Вера Обрадовић, балетска критичарка, теоретичарка игре и кореографкиња из Београда.

- Уз импресивне податке о раду новосадског балета за ових последњих двадесет година (44 премијере, 6 обновљених наслова, 912 одиграних представа које је видело више од пола милиона гледалаца), одабраним фотографијама и плакатима, изложеним костимима израђеним у радионицама СНП-а и занимљивим детаљима из балетских представа, поставка је замишљена као сећање на најзначајније представе и извођаче. Ови светли примери из уметности игре која се по својој природи остварује као чин без речи, представљају сведочанство о новосадском балету на почетку новог миленијума и пружају не само увид у репертоар и његове главне одлике, него тематски додирују културни живот Новог Сада у последњих двадесет година - истичу ауторке ове изложбе која ће бити постављена до краја ове године.

Након отварања поменуте изложбе, у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић” биће изведен балет “Враголанка”, чиме ће такође бити обележен дан Балета СНП-а.

 Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести