Њујорк сити балет у Новом Саду и Београду

Као атрактивна претходница главног програма 17. Београдског фестивала игре у Новом Саду и Београду ће гостовати највећа америчка балетска компанија Њујорк сити балет.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

У  оквиру једине турнеје током текуће позоришне сезоне прваци и солисти ове чувене трупе ће у марту наступити и у Тел Авиву, Хаифи и Будимпешти. Њихов наступ у Србији, уједно и први у овом делу Европе, планиран је за 13. март у Новом Саду (Српско народно позориште) и 14. март у Београду (Југословенско драмско позориште).

Наша публика биће у прилици да види четрнаест играча које предводе звезде Стерлинг Хилтин и Данијел Улбрихт, као и два музичара, а извешће кореографије Џерома Робинса, Жоржа Баланшина, Кристофера Вилдона и Јохана Коборга.

Грузијско-амерички балетски кореограф рођен у Русији, Жорж Баланшин (1904-1983) сматра се једним од најутицајнијих уметника 20. века. Називан је оцем америчког балета, а био је суоснивач трупе Њујорк сити балет и њен уметнички директор више од 35 година. Тешко је замислити свет уметничке игре без његовог колосалног опуса. Током живота “Мр. Б” је креирао 465 наслова, ширећи традицију класичног балета. Његова кореографија остаје иста до данашњих дана, а Школа америчког балета још увек користи његову наставну технику. Ова сезона је управо и посвећена “песнику покрета” и оснивачу трупе, Жоржу Баланшину чије ће две кореографије “Дијаманти” и “Who Cares” бити представљене и на овој турнеји трупе.

Комад “У ноћи” рађен је према кореографији Yерома Робинса(1918-1998) америчког кореографа редитеља, играча и позоришног продуцента, који је стварао у области балета, позоришта, филма и телевизије, а на музику Шопена. Комад “Ђаволци” је кореографски рад Јохана Коборга (1972), данског балетског играча, кореографа, редитеља и визуелног уметника. Био је првак Краљевског данског балета и лондонског Краљевског балета, али и гост у других балетских компанија.

Од 2013. до 2016. био је уметнички директор Балета Националне опере у Букурешту. Кристофер Вилдон (1973) британски кореограф савремене и неокласичне игре, међународне репутације представиће се комадом “После кише”. Лауреат златне медаље на такмичењу у Лозани, Вилдон је почео да игра у трупи Њујорк сити балета 1993. Кореографијом се бави од 1997. настављајући своју играчку каријеру. Стални кореограф и први резидентни уметник Њујорк сити балета је од 2001.

Највећа америчка балетска компанија данас броји 90 играча, са сталном адресом у Линколн центру у Њујорку. На репертоару имају око 150 наслова, највише из ризнице Баланшина и Робинса.   

Видео-порука Данијела Улбрихта Новосађанима

Данијел Улбрихт, првак Њујорк сити балета и уметнички директор програма, послао је видео-поруку у којој каже да су узбуђени пред наступ у Новом Саду, овог марта. Поред њега, тринаест невероватних играча и два музичара, приредиће изванредан наступ, рекао је Улбрихт и нагласио да се радују овом сусрету у марту.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести