ДАНАС НА ИНФАНТУ „Ограничења” и Дах театар

Интернационални фестивал алтернативног и новог театра - Инфант наставља се данас у Новом Саду извођењем представе “Ограничења” трупе “Фадунито” (Шпанија), у 19 часова на градској плажи Штранд.
д
Фото: Промо

Након тога, следи предавање / перформанс “25 чаша вина” Дијане Милошевић из “Дах” театра (Србија), у 21 час у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада.

Креатор и извођач “Ограничења” је Феран Оробит. Ради се о мултидисциплинарној соло физичкој представи, у којој се користи кловн, циркус, музика и покрет. Представа је инспирисана причом Хорхеа Букаја „Оковани слон“, и приказује човека који се бори са страхом, предубеђењима, друштвеним и културним стегама, славећи индивидуалне могућности човека, и одбрану људских способности и потенцијала.

“Фадунито” је компанија специјализована за уличне уметности и окренута је разноврсној публици. Увек су пажљиво бирали теме својих представа: рад у заједници, медитеранска исхрана, породица, љубав према свету циркуса и школска култура. То су само неки од мотива представа које тренутно изводе. Своје активности су започели у каталонским земљама, али од 2005. отварају врата и прилагођавају представе, како би их играли у Шпанији, Европи и Латинској Америци.

Предавање / перформанс “25 чаша вина“ упознаје гледаоце са редитељком “Дах” театра Дијаном Милошевић, која препричава 25 -годишњу историју свог ансамбла. “Дах” театар је од приватног постало политичко позориште, суочавајући се са наметнутом променом људских живота по наративима страха и мржње. Ово предавање истражује проблеме са којима су се суочавали позоришни ствараоци, са посебним нагласком на приповедање, као помоћно средство за лечење траума из прошлости. Такође тежи да разоткрије и рашчлани како позориште и драма служе као посредници у политичким променама и стварају везе између уметности, радне класе и осталих чинитеља у изградњи мира.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести