"Дани Зорана Радмиловића" од 18. до 25. октобра у Зајечару

БЕОГРАД: Традиционални позоришни фестивал "Дани Зорана Радмиловића" у част великана српског глумишта биће одржан у позоришту "Зоран Радмиловић" у Зајечару од 18. до 25. октобра, најавили су данас организатори у београдском Атељеу 212.
e
Фото: pixabay.com

За награду која носи име великог глумца "Зоранов брк" надметаће се, између осталих, Предраг Мики Манојловић, Раде Шербеџија и Тања Бошковић.

Зоранове дане, 28. по реду, отвориће Народно позориште Тимочке Крајине"Зоран Радмиловић" премијером представе "Петра", у режији и по тексту Ирфана Менсура.

У представи играју Тања Бошковић, Викторија Арсић, Наташа Петровић и Лана Караклајић.

Друге вечери на репертоару је представа казалишта Улисис и Београдског драмског позоришта "Ко се боји Вирџиније Вулф", у режији Ленке Удовички са Радетом Шербеџијом.

Током фестивала биће изведене и представе Радионице интеграције "Док нас смрт не раздвоји" Мире Фурлан са Микијем Манојловићем, сарајевског Камерног театра 55 "Сјећаш ли се Доли Бел", београдског Атељеа 212 "Петријин венац", Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке "Хамлет у селу Мрдуша Доња", београдског Звездара театра "Осама - Касаба у Њујорку".

У част награђених, биће изведен комад града домаћина "Жене из Троје".

"Зајечар се одужио својим великанима Хајдук Вељку и Николи Пашићу, али тек након смрти Зорану Радмиловићу. За његовог живота није га примио ниједан председник општине, а након смрти добио је своје позориште и споменик. Највећи споменик му је овај фестивал", рекао је на конференцији за медије директор позоришта Владимир Ðуричић.

Комплети карата за фестивал распродати су за мање од сат времена, а најбоље представе бираће редитељ Небојша Брадић.

"Фестивал је пролазио разне фазе. Данас нема бриге за његову будућност. Довели смо најбоље што може из региона", поручио је Брадић.

Истовремено у Зајечару ће бити одржан и други Фестивал малих позоришних форми.

Председник жирија биће Иван Бекјарев, а на отварању гледаћемо Мију Беговић и комад "Све што сам прешутјела", а до затварања "Кројцерову сонату", "Лов на срне" Срне Ланго, "Спавају ли рибе?", "Има нека тајна веза"," Дон Жуан из Леушића и "Код

куће/Кабул".

Представе ће бити изведене у сали Дома културе у Котлујевцу.

Публика ће моћи да види и изложбу Милоша Шобајића, а гост ће бити глумац Милан Цаци Михаиловић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести