Дино Мустафић режира Женеове „Параване” у Ујвидеки синхазу

У Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаз у току су пробе нове представе “Паравани”, коју ће према тексту Жана Женеа режирати сарајевски редитељ Дино Мустафић.
novosadsko pozoriste, ujvideki sinhaz, dnevnik
Фото: Дневник (В. Фифа)

Ово је прва сарадња Новосадског позоришта и редитеља Дина Мустафића. Глумци и редитељ састали су се 18. септембра, а премијера овог комада најављена је за 17. новембар.

Како подсећа Роберт Ленард, руководилац уметничких послова у Новосадском позоришту, Жан Жене је један од најоригиналнијих и најчуднијих аутора драмских дела, али чак и међу таквим његовим делима можда је најнеобичнији комад „Паравани“.

- Његов стил је кован од петпарачких кримића, политичких памфлета, „грешних“ мисли и сексуалности, његове метафоре највишег поетског нивоа се сусрећу у овом делу са актуелним политичким дешавањима у Алжиру (драма је имала своју праизведбу 1961. у источном Берлину, јер Французи нису хтели ни да чују за њега), са немогућношћу интреграције алжирске културе са колонијалистичким идеологијама Де Гоја. За то користи своје чудне сценско-техничке идеје (његов изум, паравани на сцени дају наслов овог комада) и своју моћ поезије и перверзије меша са брехтијанским погледом на епичку драму – наводи Роберт Ленард.- Монументално дело са више од педесет ликова ‒ идеална апокалиптична слика да бисмо нацртали свет после пандемије, а и свет у којем је сусрет две културе тотална немогућност. Зато смо изабрали овај текст за Дина Мустафића (једног од најбитнијих редитеља у региону) да бисмо заједно говорили о разликама и сличностима, о грешницима и херојима и о бескрајном еротизму смрти.

Жене је писац изузетно занимљивљиве и бурне биографије, у којој су забележени и затворски дани и путовања по нашим крајевима, о чему је и писао у “Дневнику лопова”. Његов живот и дело инспирисали су ауторе попут Сартра и Дериде да се њиме баве у студијама. Аутор је романа, есеја, поезије, и неколико драма, од који су му најпознатије “Слушкиње”, извођене и у нашим позориштима.

Представа „Паравани“ окупиће цео ансамбл Новосадског позоришта. У представи играју: Ливиа Банка, Габриела Црнковић, Емина Елор, Едит Фараго, Агота Ференц, Терезиа Фигура, Атила Гириц, Даниел Гомбош, Даниел Хуста, Иштван Кереши, Силвиа Крижан, Јудит Ласло, Атила Мађар, Арпад Месарош, Атила Немет, Роберт Ожвар, Габор Понго, Мелинда Шимон, Золтан Ширмер, Бенце Салаи, и студенти Бланка Диенеш, и Даниел Тот, и Золтан Молнар, као гост.

Драматуршкиња је Жељка Удовичић, сценографкиња је Јасмина Холбус, костимограф је Благој Мицевски, композиторка је Ирена Поповић Драговић, а за сценски покрет је задужена Олга Панго.

Уз ову представу, у Новосадском позоришту припремају се још и за премијеру “Носорога” у режији Никите Миливојевића, заказану 5.новембра, која је требало да се одржи у марту, али је отказана због пандемије.

        Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести