Дон Кихота режира Сардар Тагировски

Ових дана у Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаз почеће пробе представе „Дон Кихот”, коју ће, инспирисан легендарним Сервантесовим делом, режирати регионална позоришна звезда Сардар Тагировски, најављују у овом театру.
д
Фото: Dnevnik.rs

Овај редитељ “комплексних руско-татарских (позоришних) корена” тренутно држи радионицу колективног стварања улоге са глумцима Новосадског позоришта, која ће бити “кључно тло” за почетак настајања представе. Премијера је планирана за 2. март.

- Тагировски је један од најзанимљивијих младих стваралаца у Мађарској и на територији Трансилваније. Његове представе ретко садрже речи, најчешће су саткане од слика, музике, звукова... Његов „Дон Кихот” неће стриктно пратити догађаје у роману, већ ће кроз глуму, слике и расположења анализирати феномен донкихотовштине, борбу против (сопствених) ветрењача. Иначе, управо овај Сервантесов роман био је инспирација за наслов овогодишње наше сезоне: „Ветрењаче” - истичу у Ујвидеки синхазу.

Поред почетка рада на новој представи, у овом позоришту полако се припремају и да прославе свој дан 27. јануар, низом програма који ће се одвијати током целе те недеље. Један од тих програма је и Драмско такмичење војвођанских мађарских писаца, које ће 17. пут бити одржано 21. јануара.

Традиционално драмско такмичење биће одржано 21. јануара

– Поента овог несвакидашњег позоришног догађаја, чија је идеја да се подржи и подстакне развој мађарске драмске литературе, јесте да се за мање од 48 сати напишу три драмска текста које потом изрежирају три редитеља са три различите глумачке екипе. Ово је догађај у којем до изражаја долазе брзина, креативност, маштовитост, и брзомислеће глумачко биће - напомињу у Новосадском позоришту.

Ове године драме пишу: театролог и писац Тамаш Олах, песникиња Моника Чик и новинарка и песникиња Викториа Тома. Представе режирају редитељ и кореограф Денеш Дебреи, редитељ Сардар Тагировски и глумац Бела Кало.

– Писци се окупљају 20. јануара, ујутро у 9 сати, када се из шешира извлачи наслов (у шешир се убаце исецкани наслови из дневног листа „Мађар со” од тог дана). Писци се потом повуку да током дана, до 17 сати, напишу три драме. Потом се драме преводе и штампају, а од 19 сати окупљају се глумци, када се из шешира извлачи ко ће бити у којој глумачкој екипи, који ће редитељ са којом екипом радити, као и простор у којем ће се припремати представе. Након тога, глумци преко ноћи уче текст, а редитељи осмишљавају концепцију представе. Сутрадан ујутро почиње велики посао, јер до 19 сати треба направити три представе, које се изводе пред публиком, једна за другом у низу - објашњавају у Новосадском позоришту.

Представе оцењује жири, ове године у саставу: глумица Габриела Јонаш, драматург Ерне Веребеш и песник Иштван Тари. Они бирају најбољег писца, редитеља, представу и глумца у главној и споредној улози. Иначе, у оквиру прославе 44. рођендана Ујвидеки синхаза, већ сутрадан након такмичења, 22. јануара, гостоваће суботичко позориште “Деже Костолањи”, с ауторским пројектом “Облак у панталонама” редитеља Кокана Младеновића. Шабачко позориште ће гостовати 25. јануара с представом “Перикле”, у режији Никите Миливојевића, на сцени Новосадског позоришта, такође у склопу прославе.

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести