Ђорђевић: Најзахтевније у Мизантропу је играти у стиху

БЕОГРАД: Гост нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор био је глумац Стојан Ђорђевић који је говорио о својој улози у представи "Мизантроп" чија је премијера 9. септембра у Београдском драмском позоришту.
Таснјуг/З. Жестић/Стојан Ђорђевић
Фото: Таснјуг/З. Жестић/Стојан Ђорђевић

Ђорђевић је подсетио да је као редитељ Молијеровог "Мизантропа" Југ Ђорђевић познат као неко ко не ради ствари једноставно, како сви замишљамо да позориште треба да изгледа, већ има своју визију".

Према његовим речима, главно изненађење представе је што је већини мушких глумаца у БДП-у обећана главна улога Мизантропа коју је на крају улгоу добила жена првакиња позоришта Љубинка Кларић.

"Најзахтевније је што први чин играмо онако како треба - у стиху. Преломити стих да буде разумљив, био то Молијер, Шекспир или Његош, публици, партнеру је велика одговорност и изазов. А све то треба претворити да буде и занимљиво, а не само разумљиво, јер ништа нисмо урадили ако се текст само разуме", нагласио је гумац.

Ђорђевић у првом делу представе игра виконта Оронта, а касније маркиза Акаста "и свашта нешто још". У представи играју и Исидора Симијоновић, Марија Пикић, Љубомир Булајић, Амар Ћоровић и Милош Лазаров.

Упитан како гледа на препород БДП-а последњих година, Ђорђевић је нагласио да су ту битни екипа младих људи, али и старији колеге који су оберучке прихватили нову енергију.

"Најбитнија је екипа. Чини ми се да невезано за редитеља, текст, услове, термине премијере, у свакој представи се направи јако добра екипа са добром енергијом, која одлично функционише. Увек успе да направи производ који је не само гледљив, него врло занимљив, поставља многа питања", оценио је Ђорђевић.

Уз то у БДП долази доста редтеља са стране, као и иностраних текстова и глумаца, а Ђорђевић додаје да се "ради, и кад се не стоји у месту много тога доброг мора и да буде".

Ђорђевић је у наставку серије "Игра субине", као и у недавно премијенро приказаном филму "Ала је леп овај свет" и припадајућој серији "Шетња са лавом", а ради и на серији "Стара варош", односно "Пасјача" Марка Манојловића, а ту је и позориште за децу "Чича Мича".

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести