Доручак шампиона претпремијерно на Малим Брионима

„Гонила ме жеља да успем у ономе у чему сам осетио да сам добар. Некакав прометејски огањ, воља за постигнућем високих циљева. Чим сам кренуо у то, морао сам бити најбољи.
Slavko Štimac, Lucija Šerbedžija i Katarina Bistrović Darvaš    Foto: Bitef teatar
Фото: Славко Штимац, Луција Шербеџија и Катарина Бистровић Дарваш    Фото: Битеф театар

Да нисам имао упорност, никад на бих дошао до врха”, лајтмотив је представе „Доручак шампиона”, инспирисане животом југословенске боксерске легенде Мате Парлова (1948-2008), која ће претпремијерно бити изведена вечерас у амбијенту Тврђаве Минор на Малим Брионима.

Представу је режирао Александар Швабић, рођени Пуљанин који је дипломирао режију на београдском Факултету драмских уметности, и то представом „Малограђанска свадба” Бертолта Брехта изведеном у Народном позоришту „Стерија” у Вршцу. „Доручак шампиона” је, иначе, ауторски пројекат, на којем су заједнички радили писци са простора бивше СФРЈ – Томислав Зајец, Олга Димитријевић, Александар Радивојевић, Димитрије Коканов и Јан Цвитковић – а инспирацију су пронашли у животу једне од највећих спортских звезда бивше нам заједничке државе, двоструком светском шампиону и освајачу златне медаље на Олимпијским играма у Мунхену 1972. године.

„Причати причу можемо само о другима, о њиховим животима, јер своје животне приче још увек живимо. И остаје нам да се надамо да ће сведоци наших живота покушати бити благи и преслагивати чињенице и догађаје наших живота у тоновима боја које волимо, као и изговарати оне наше реченице које би и сами без срама поновили. Управо тиме смо се водили радећи представу инспирисану стварном особом, једним од највећих шампиона наше спортске историје, знајући да ћемо на крају створити фиктивни лик у који ће бити могуће поверовати, а да сви на крају знамо да то није он, него наша прича о неком другом”, речи су драматурга представе Наташе Рајковић.

Главну улогу тумачи Славко Штимац, а у представи још играју Дејан Дедић, Луција Шербеyија, Катарина Бистровић Дарваш и Јерко Маричић. Кореографију потписује Сташа Зуровац, музику Дамир Урбан, сценографију Давор Санвинценти, а костимограф је Мариа Марковић.  Званично је премијера „Доручка шампиона” заказана за сутра, а потом ће се играти сваке вечери до 16. августа. Како је најављено из Битеф театара, који је копродуцент заједно са театром „Улyшес” Радета Шербеyије, београдска премијера „Доручка шампиона” планирана је за новембар.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести