Драма Виде Огњеновић премијерно у Српском народном позоришту

НОВИ САД: Нова драма “Поетеса - Милица Стојадиновић Српкиња” биће изведена у Српском народном позоришту у Новом Саду.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Текст и режију потписује Вида Огњеновић, а представа је настала у копродукцији Српског народног позоришта и Удружења грађана “Нови Тврђава Театар” и СНП-а.

Вида Огњеновић каже да у екипи влада велико узбуђење, јер је вечерас генерална проба.

"Појава Милице Стојадиновић Српкиње у књижевности занимала ме још од првих школских сазнања. Почела сам опсесивно да се бавим чудном судбином те поетесе. Одмах сам видела драмски набој у том материјалу, али ми је било јасно да не треба да пишем биографску драму. Много више ме занимао њен ништа мање 'драматични' сукоб са самом собом", каже Огњеновићева.

Она наводи да је Милица Стојадиновић Српскиња била прва жена песникиња у осетљивом периоду буђења културне свести у данашњој Војводини.

Живела је у времену када је брањен српски језик, навела је она.

 "Представу 'Поетеса' замислила сам као сценску расправу о узроцима њене неснађености. Она је, по свему судећи, жарко желела да све поравна, да свој поетски дар нивелише са обичајима, да не нарушава свој статус удаваче и не занемарује породичне обавезе које је имала као кћер и сестра, да сања, да чезне за љубављу, да помири љубавна осећања и смерност. Но, није ишло. Превише је ту било непознаница за младу девојку. Моју пажњу је највише је привукао њен страх од себе, од свог талента, то је било средишно полазиште за моју сценску расправу", каже Огњеновићева.

Директор Драме Српског народног позоришта Милован Филиповић истиче да није било лако испричати причу о важним људима у српској култури Војводине. "Успели смо да реконструишемо време и околности и да пробамо да схватимо како су се уметници третаирали тада ,а схватили смо да је слично и данас. Закључак је да се мало тога променило. Ово је сарадња СНП и Новог тврђава театра која је и логична и потребна, јер пожоришни и фестивалски буџети нису довољни да сами реализујемо садржаје. Удруживањем долазимо до нових престава и то постаје неопходност", истакао је Филиповић.

Премијера овог комада је у недељу 4. децембра на сцени “Пера Добриновић” Српског народног позоришта.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести