Дравић: Најлепше у правој комедији је победа живота

БЕОГРАД: Лауреаткиња награде „Бранислав Нушић“ за животно дело глумцу-комичару за 2017. годину, истакнута глумица Милена Дравић каже да је „најлепше у правој комедији победа живота“.
milena dravic
Фото: Tanjug, arhiva

Дравић из здравствених разлога неће присуствовати уручењу награде на затварању 34. фестивала „Нушићеви дани“ у Смедереву, па се због тога писаним путем обратила јавности.

Вест да сам лауреат Нушићеве награде за животно дело ми је, уз радост и част, измамила и осмех, јер, мој се животни пут с Нушићевим делом укрстио више пута. И увек је то бивало за мене важно, што би народ рекао - судбоносно, казала је призната глумица у говору који је медијима доставило Удружење драмских уметности.

Она се присетила да је на академији полагала пријемни са монологом из „Госпође министарке“. 

Било је то доста необично, јер млади, даровити људи који су настојали да закораче у свет глумачке уметности су за тај први испит, који се најчешће доживљавао као питање живота и смрти, бирали текстове, односно монологе другачијег типа - Шекспира, Ибзена, Чехова... А ја ето - Нушића. Тешко би било рационално то разложити и објаснити. А и зашто би? Једноставно, вукло ме је, рекла је Дравић.


Жири у саставу: глумице Љиљана Стјепановић и Радмила Живковић, професор књижевности Миљана Кравић и театролог Зоран Максимовић, је у образложењу награде, између осталог, навео: "Милена има дуговеку и богату глумачку каријеру коју карактерише свестраност у изразу, особен сценски језик, речита прецизност у покрету, дубока сугестивност, маштовито поигравање, а уз велике драмске и историјске роле и публици и критици посебно су упечатљиве оне из  комедија".

Путеви су им се „укрстили“ и кад је снимана ТВ драму „Госпођа министарка“, у режији Здравка Шотре. 

Дивна екипа, својски се радило и у једном тренутку, ја - како то кажу ова данашња деца која баратају новим информатичким технологијама - забагујем. И то жестоко. До одустајања! Кад, шта је било? Министарка ме, тј. Нушић, вратила на један проблем, једно нерешено питање из мог иначе лепог и радосног детињства. Нехотичан, али немио догађај збио се - гле чуда - у Нушићевој улици и урезао у моју дечју подсвест. И остао би тамо да није било улоге Министарке и моје пријатељице, одличног психолога, уз чију помоћ сам све скупа разрешила, испричала је она.

Вратио ме, дакле, Нушић да сама у себи, и сама са собом, разрешим шта треба. Јер, другачије, одакле ти право да се обраћаш другима? Помогао ми је Нушић ономад на пријемном, па тада да постанем ближа себи самој.  И треће, да не набрајам даље, наш је заједнички именитељ - комедија, додала је Дравић.

Велика глумица каже да је комедија озбиљан жанр, жесток и дубок, узвишен.

Данас се све и свашта назива комедијом, али није ни место ни време да се тиме бавимо. Најлепше у правој комедији је победа живота! Смех и духовитост - увек узвишена ако јесте духовитост - који су у себе сажели и сву тежину и горчину, сматра она.

Дравић истиче да су блиставе и свевремене Нушићеве комедије дијагноза тешких, опаких рана наших живота, и некад и сад.

Нека ми буде дозвољено да кажем да је овом наградом, уз мене, признање добио и истински смех - сва његова памет, лепота и снага, поручила је Дравић у свом обраћању јавности поводом признања за животно дело.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести