Еђшег: Завршне игранке пројекта неко од куће

НОВИ САД: “Неко од куће” назив је представе која ће премијерно бити изведена сутра (у среду), а претходиће јој завршна радионица, вечерас у 19 сати, у “Еђшегу”, у Новом Саду.
Edjseg/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић

Реч је о пројекту који Студентски културни центар Нови Сад већ месецима реализује са “Силк флуге” из Линца, Државним мађарским позориштем “Чики Гергељ” из Темишвара, Фондацијом “Арт линк” из Софије, у оквиру програма “Креативна Европа” Европске уније.

На отвореној радионици, вечерас у “Еђшегу”, биће одржана последња у низу плесних вечери, организованих у Фрајштату, Темишвару, Софији, које су саствни део креације представе. Ови плесни догађаји, у трајању од 90 минута, осмишљени су за осам плесача из Аустрије, Србије, Румуније и Бугарске. Прати их оригинална народна и савремена жива музика, заснована на традиционалним обрасцима, али интерпретирана у савременом контексту. Публика је као део ових наступа укључена је и у завршни плес.

Идеја је да створимо нову верзију игранки из протекле ере, игранки које су биле места размене и дружења. Желимо да креирамо простор у коме генерације могу разменити идеје и плесати заједно. Европске фолклорне/ традиционалне културе најчешће се посматрају са становишта конзервативности и националистичке парадигме. Зато се питамо како се уопште може читати народна култура? Које функције испуњава? Како се може актуализирати и тумачити? Који су могући начини читања кодификованих функција традиционалне уметности и израза кретања? Како се могу актуелизирати на савременом нивоу?, наводи се у позиву на ову псецифичну “игранку”.

Зашто користимо комбинацију народних игара и урбаних савремених игара? Зато што верујемо да је плес ефикасан начин да се постигну комуникациони и образовни циљеви овог пројекта.

Посебан фокус пројекта је на историји и традиционалној култури Подунавских Немаца који живе у Војводини. Испитивање културне баштине Подунавских Немаца и њене интеракције са другим културама је немогуће, посебно у Новом Саду, без разумевања колико је комплексна и контроверзна дугорочна, као и новија историја немачких насеља дуж Дунава.

Уметничка директорка целог програма “Неко од куће” је Силке Грабингер. Музику су компоновали Иван Шопов и Љубомир Николић (АнСе). Плесачи су: Гергељ Дудаш, Богларка Хајм, Матијас Жолт, Шимо Емеше, Симона Тодорова, Изабел Миткова, Петер Грудов, Александар Јаковљевић, Соња Стојановић, Николај Рајхев. Драматург је Лудвиг Фелхофер, костиме и сценски дизајн су креирали Бјанка Фладерер, Силке Грабингер, Михаел Ајденбергер, Елена Мазаре, а видео Мајнрад Хофер и Магдалена Шлезингер.

Улаз је бесплатан!

И. Бурић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести