Еуропа балет и СНП заједно до представе за јубилеј 2020.

НОВИ САД: У посету Српском народном позоришту дошли су гости из аустријске компаније “Еуропа балет”, да би са представницима нашег театра разговарали о могућој сарадњи на пројекту, који би био реализован наредне године, у сусрет програмима и активностима везаним за Нови Сад као Европску престоницу културе 2021.
b
Фото: Printscreen/snp.org.rs

У нашој међународној сарадњи и у пројектном менаyменту СНП -а, имамо за циљ да се што више ствари дешава, и да се повезујемо са што ширим бројем наших сарадника, како из целог света, али наравно и из Европе, пре свега зато што нас очекује да Нови Сад буде Европска престоница културе 2021. Дошли су нам гости из “Еуропа балета”, Филип Прајс, њихов пројектни менаyер, као и један од водећих кореографа Петер Бројер, дугогодишњи уметнички директор Салцбуршког балета, човек који је радио од Канаде до Јапана. Имали су прилику да погледају нашу балетску представу “Ромео и Јулија”, као и један час у балетској сали, а пре свега су ту како бисмо остварили могућу сарадњу, јер следеће 2020. године нас чека велики јубилеј: 70 година од оснивања Балета СНП –а, напоменула је Сенка Петровић, пројектна менаyерка СНП -а.

Петер Бројер је велико име балета у целом свету, подсетио је директор Балета СНП -а Тони Ранђеловић, додајући да сарадња са њим и овом компанијом може помоћи у покушајима да наш балет учинимо таквим да може да буде присутан и у иностранству. Сарадња би требало да, по речима Ранђеловића, буде остварена за јубилеј, а за сада се може рећи да ће у питању бити неки наслов с репертоара неокласике. Наша публика има прилику да гледа “гвоздени репертоар”, тако да ће, како каже Ранђеловић, ово бити прилика да јој се пружи нешто ново.

Драго ми је што сам овде и што сам имао прилику да видим представу и час, и заиста сам импресиониран. Мислим да ова компанија има основу која се може надограђивати са новим сарадницима, овдашњим, до чега ће, надам се, доћи и кроз будућу сарадњу са “Еуропа балетом”. Постоји много начина на које то можемо подићи на различите нивое, тако да то буде успешно и за компанију и за град, истакао је Питер Бројер.

Будући да су први пут у Новом Саду, Филип Прајс каже да им је било врло занимљиво да се упознају како са лепом компанијом, тако и са лепим градом, пуним уметника.

Надамо се да ће доћи до сарадње између наших компанија, ми је очекујемо. Наш уметнички директор Михаел Фихтенбаум није могао да дође, јер је врло заузет око много представа. Једну од њих ви ћете овде видети 8. новембра, у Српском народном позоришту, чији је аутор Ренато Цанела. Надамо се да ћемо нашим  удруженим снагама Новом Саду донети неке нове европске димензије, с обзиром на чињеницу да ће постати Европска престоница културе 2021, напоменуо је Филип Прајс, додајући да му се врло допала представа коју је погледао у СНП -у.

Гостовање “Еуропа балета” у новембру у СНП -у, с представом “Волфганг Амадеус”, у кореографији Рената Цанеле, Сенка Петровић је означила као почетак реализације сарадње ове две куће, и изразила наду да ће ускоро и једна од наших представа моћи да гостује код њих, и да ћемо их чешће видети овде на сцени.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести