Пројекат „Крос опера” СНП-а представљен на форуму Креативна Европа

Међународни оперски пројекат “Крос опера”, у којем учествује и Српско народно позориште, представљен је у Културној станици “Свилара”, на трибини Форума Креативна Европа, посвећеној “искуствима успешних прича потпрограма ’Култура’”.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Наиме, СНП је добио грант за учешће у започетом пројекту “Крос опера”, као једно од три учесника, заједно са оперским кућама Театро комунале “Лучано Павароти” из Модене и Ландестеатром из Линца.

Кроз овај актуелни пројекат, који се суфинансира средствима програма ЕУ “Креативна Европа” - потпрограм “Култура”, биће произведена нова опера, састављена од три приче на исту тему, коју компонују три композитора, а биће певана на српском, италијанском и немачком језику. Свако од три оперске куће из свог оркестра бира по четири музичара, затим два певача, либретисту и композитора.

Говорећи о “Крос опери”, самостална организаторка за пројектне активности СНП-а Сенка Петровић је јуче истакла да је овај пројекат подржан јер се бави темом миграција, која нам је блиска, имајући у виду искуство живота на овим просторима у последњих двадесетак година, ратове и сеобе оних који су емигрирали и променили своје место обитавања. Потом, овај пројекат подржава и младе уметнике, у намери да им помогне у будућој каријери: сви певачи који у њему учествују су млађи од 30 година.

- „Крос опера” подржава и развој публике. Једна од наших обавеза је да укључимо ученике старијег основно-школског узраста, и средњошколце, али не из стручних, музичких школа, него управо оне који нису досад имали прилику да се посвете опери, а сада је добијају, посматрајући пробе, разговарајући са креа-тивним ткивом. Они ће имати обавезу да напишу како су све то доживели – објашњава Сенка Петровић. – Ми смо сада тачно на половини пута, и премијера се очекује, у сва три града, 2020. у мају.

Она је подсетила да сва три позоришта дају по два певача и четири музичара, а и ауторски тим је такође подељен на равне части.

– Изузетно су интересантна либрета која су написала три либретиста, а три композитора су почела да компонију музику –напоменула је Сенка Петровић, додајући да ће у пројекту учествовати и три глумца као наратори, те да је цео изабрани тим изузетно инспиративан.

        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести