Фестивал „Десире“ у Суботици од 22. до 30. новембра

СУБОТИЦА: Позоришни фестивал "Десире" почеће у недељу 22. новембра од 19 сати премијером представе „Поетика гледања“ по концепту и режији Андраша Урбана, оснивача и директора фестивала, на сцени театра „Костолањи Деже“ у Суботици.
festival
Фото: Promo

Следећег дана на програму ове независне театарске смотре биће у два термина, од 15 и 17.30 сати пројекат „Кретање“ у режији Јоване Томић (Битеф театар), док ће на сцени Јадран у 19.30 бити одиграна „Сељачка опера“ ауторског тандема Пинтер-Дарваш, у режији Атиле Керестеша, у продукцији Новосадског позоришта.

У театру Костолањи Деже у уторак од 17 сати на репертоару је нова драма „Употреба човека“ по роману Александра Тишме, редитеља Бориса Лијешевића, која је премијерно изведена на фестивалу Нова Тврђава театар у Вили Станковић у Чортановцима у августу ове године.

Драматизација тог познатог романа рађена је у копродукцији поменутог фестивала, Града театра Будва и Ист Вестерн Сарајево.

Најновија представа Београдског драмског позоришта „Југојугославија“ по тексту и режији Бона Парка, чија ће премијера бити у петак на матичној сцени, игра се такође у уторак, од 19 часова, само на сцени Јадран.

Среда од 19 сати је резервисана за успешан комад „Зашто је полудео господин Р?“ култног филмског редитеља и писца Рајнера Вернера Фасбиндера, у режији Боба Јелчића, а у продукцији ЈДП, са одличном глумачком екипом (Борис Исаковић, Наташа Тапушковић, Дубравка Ковјанић, Милан Марић, Бранко Цвејић, Весна Чипћић), једино што овај наслов није нов, већ је изведен 2018. године.

Монодрама „Ноћни писац“ по тексту и режији чувеног Јана Фабра стиже у четвртак од 19 сати у Костолањи Деже, са Слободаном Бештићем у насловној улози.

Овај комад се игра на сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта у Београду, у копродукцији са театром Траблејн / Јан Фабр из Антверпена и Културног центра Београда.

Онда следи пауза, да би у суботу била изведена такође нова продукција БДП-а под називом „Није то то: Студије Фауста“ увек инвентивног, маштовитог редитеља Томија Јанежича из Словеније, по тексту Симоне Семенић.

У ауторском рукопису овог редитеља склоног експериментима и необичним сценским решењима, драма је реализована кроз партнерство више позоришних кућа и институција - Камерни ратни театар Сарајево САРТР, Међународни фестивал МЕШ и Краљевско позориште „Зетски дом“ на Цетињу.

Последњег дана фестивала у недељу 30. новембра биће на позорници чак три представе у терминима од 13, 16 и 19 сати и то истог аутора Саболча Хајдуа, који потписује и текст и режије тих комада - „Ернелини код Фаркашевих“, „Калманов дан“ и „Један проценат Индијанац“.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести