Фестивал нове руске драме "Ехо Љубимовке" од 16. до 18.децембра у Београду

БЕОГРАД: Прво издање међународног позоришног фестивала “Ехо Љубимовке” биће одржан  од 16. до 18. децембра, најавила је данас дирекција у Академском позоришту АКУД "Бранко Крсмановић" у Београду.
pozoriste scena pixabay
Фото: pixabay.com

На конференцији за медије је представљен концепт новог фестивала савремене антиратне драме који организују руски емигранти у сарадњи са српским уметницима међу којима је истакнута редитељка Наташа Радуловић.

Наведена манифестација реализована је у многим земљама као што су - Француска, Израел, Грузија, Казахстан и Естонија.

"Фестивал у Београду окупио је младе уметнике који су отишли из Русије и наравно не слажу се са тренутном ситуацијом у вези рата у Украјини. У питању је сусрет са позоришним ствараоцима по угледу на Московски фестивал вишедеценијске традиције као промоција савремене драматургије, младих, нових писаца", навела је Наташа Радуловић, и додала да су руски драмски уметници својом вољом организовали овај, фестивал где је за све догађаје у "Крсманцу" улаз бесплатан.

У оквиру фестивала одржаће се јавна читања драмских текстова, мастер класови и дискусије, редитељи и глумци ће читати текстове на руском језику са српским преводом и свако ко жели може да учествује у дискусији о драмама.

Сви текстови анти-ратне тематике су написани ове 2022. године, говоре о тешкој борби, бекству од реалности и људској немоћи, када их је у овој или оној мери прогутао систем, и обрађују управо ситуацију са Украјином.

Радуловић је навела да је фестивал "Ехо Љубимовке" простор слободе и међусобне комуникације, где се размењују утисци и мишљења о ситуацији између Русије и Украјине.

Нови комади упознаће српску публику са савременим драматурзима са руског говорног подручја и њиховим бунтом против наметнутог система који све уништава данас.

Српска редитељка је открила да је таква политичка ситуација у Русији, да је преко 100 000 људи оданде, махом уметника, дошло у Србију, нимало се не слажу са целокупним стањем.

Драматуршкиња из Русије Серафима Орлова је нагласила да писци желе да изразе став и позицију у овом актуелном стању, те да је улога језика веома важна у овим комадима.

Орлова је рекла да су округли столови веома важни као сусрети руских и српских уметника и театролога, где се испољавају проблеми трауме, са позиције језика, да сви схвате шта се догађа у свету, са потребом да поделе своје искуство одласка из Русије, са народом Србије.

Шест нових драма руских писаца и једног белоруског драматурга ће представити како рат утиче на обичног, малог човека данас.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести